Hrvatski radio

Radio Pula

U Rovinju počela konferencija Zagrebačke burze

17.10.2013.

14:54

Autor: Elvira Tripović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Financiranje reformi i razvoja u Hrvatskoj sve će se manje oslanjati na kredite, pa su nam drugi izvori, osobito iz mirovinskih fondova, presudni.

Izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i europskih fondova Branko Grčić u Rovinju govoreći na Konferenciji Zagrebačke burze fondovske industrije.

Napori hrvatske Vlade u konsolidaciji financija i zaustavljanja javnog duga, kao i u provedbi strukturnih reformi podrazumijevaju i reforme javnog i privatnog sektora, rekao je ministar regionalnog razvoja i europskih fondova Branko Grčić. Istaknuo je kako je proces spor te da protekle dvije godine Vlada balansira između politike štednje i potrošnje. Nažalost, iduće godine prostora za takav pristup bit će manje.

U studenom nas očekuje izvješće Europske komisije o makroekonomskom stanju u Hrvatskoj, a u prosincu i preporuke za proceduru prekomjernog deficita. U zadnjih pet godina investicije u Hrvatskoj pale su 40 posto, osobito zabrinjava pad u privatnom sektoru, kaže ministar Grčić.

Alternativni izvori financiranja postaju značajniji od kredita i zato ste nam važni pa i kada je riječ o koncesijama, poručio je predstavnicima fondovske industrije ministar Grčić.

23. konferencija Zagrebačke burze i Sedma konferencija fondovske industrije održava se danas i sutra pod radnim nazivom "Izazov promjene – kreiranje mogućnosti".

Više poslušajte u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.