Hrvatski radio

Radio Pula

U Rovinju prigodno obilježena 175. obljetnica Matice Hrvatske

01.12.2017.

10:18

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu 175.obljetnice Mative Hrvatske u Rovinju su se na svečanoj akademiji okupili predstavnici svih istarskih ogranaka. Istaknuta je uloga Matice Hrvatske kao jedne od najvažnijih kulturnih institucija koja je odigrala veliku ulogu u tiskanju knjiga na hrvatskom jeziku pa do promicanja kulture.

Osnovni cilj Matice hrvatske je bio i ostao očuvanje hrvatskog identiteta raznim oblicima djelovanja u kulturi, istaknuto je na svečanoj akademiji. Akademik Stjepan Damjanović predsjednik Matice Hrvatske rekao je: "Matica Hrvatska 175 godina unatoč onima koji se prezrivo smješkaju kada se kultura spominje širi povjerenje u kulturu, usmjerena je ne samo na važnost nego i stanovitu moć kulturnog čina i u tom smislu nije sama."

Matica Hrvatska danas ima 20 odjela u Zagrebu, 90 diljem Hrvatske i još tridesetak ogranaka izvan domovine. To su vrlo važna stjecišta hvatske kulture čak i u skromnim sredinama gdje ne bi bilo ničega bez matice Hrvatske. Brinula se 175 godina o cjelom hrvtaskom narodu pa tako i onom u Istri. Još 1896 tiskala je knjigu narodnih pjesama Istre i otoka a zatim i Istarski razvod. Akademik Josip Bratulić kaže: "Prvi veliki tekstovi Eugena Kumičića izašli su u Matici Hrvatskoj, kasnije i Viktora Cara Emina koji je čak i u svojim kasnijim godinama 1951. govorio kako je matica Hrvatska osvojila Istru odnosno knjigama, kalendarima i na mnoge druge načine"

I danas matica izdaje one pisce koji su problematikom, sadržajem ili životom vezani za Istru. Kao i svaka druga ustanova imala je kroz povijest svoje uspone i padove ali je uvijek bila široko rasprostanjena i smogla snage djelovati u očuvanju hrvatskog identiteta,istaknuto je na svečanoj akademiji. U glazbenom dijelu programa sudjelovali su Zbor muzičke akademije iz Pule i Bruno Krajcar.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.