Hrvatski radio

Radio Pula

08:11 / 11.03.2017.

Autor: Nives Kalebić

U rujnu početak izgradnje ipsilona u punom profilu do Pazina do tunela Učka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izgradnja punog profila dionice istarskog ipsilona od čvora Rogovići do tunela Učka mogla bi početi u rujnu. U koncesionaru Bina Istri ističu kako će radovi trajati tri godine, a investicija je vrijedna 165 milijuna eura.

Da bi radovi na dupliranju dionice istarskog ipsilona u dužini do 28 kilometara, od Pazina do Učke, trebali krenuti početkom rujna potvrdio je generalni direktor Bina Istre Josip Silić. Ističe kako je pri kraju zatvaranje financijske konstrukcije, dogovoreno je financiranje s bankama, a s resornim ministarstvo završeni su pregovori oko izmjena Ugovora o koncesiji. Početku izgradnje prethodit će potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između hrvatske Vlade, francuske tvrtke Bouygues i koncesionara Bina Istre o kojem će mišljenje trebati dati Europska komisija. Bude li sve u redu, što očekujemo, gradnja bi mogla početi u rujnu ove godine, rekao je Silić.

Više od 90 posto zemljišta uz prometnicu od Pazina do tunela Učka je otkupljeno, a ishodovane su građevinske i lokacijska dozvolu, kaže Silić i ističe da će 90 posto radova izvodit hrvatske građevinske kompanije, a planira se zaposliti više od tisuću ljudi.

Izgradnjom istarskog ipsilona u punom profilu od Pazina do tunela Učka povećat će se sigurnost prometa, smanjiti broj teških prometnih nesreća na toj dionici, te poboljšati protočnost prometa posebno tijekom turističke sezone kada se broj vozila na ipsilonu udvostruči.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.