Hrvatski radio

Radio Pula

U samo tri godine u Istri 100% porast broja oboljelih od melanoma

20.07.2017.

15:01

Autor: Tatjana Kaštelan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Građani još uvijek nerijetko posežu za domaćim pripravcima u zaštiti od sunca. To se nikako ne smije činiti, ističu liječnici. Broj oboljelih od melanoma u Istri raste; u zadnje tri godine - udvostručen je!

Nekoliko je vrsta raka kože od kojih je najzloćudniji melanom. Važno ga je otkriti u najranijoj fazi, keže rukovoditeljica Djelatnosti za kožne i spolne bolesti Opće bolnice Pula, dr.med.spec. dermatovenerologa, doktorica Vesna Berčić.

Uzroci – prvenstveno govorimo o nasljeđu. Doktorica Vesna Berčić upozorava kako se koža nikako ne smije štititi domaćim pripravcima, već obvezno treba koristiti provjerene kreme i pravilno ih nanositi – pola sata prije izlaska na sunce. No, izgleda da ovaj prioritet nanošenja provjerenih krema kod građana još nije posve usvojen.

U Istri je 2013. godine bilo 24 oboljelih od melanoma liječenih u pulskoj bolnici. 2016. godine je 48 oboljelih što znači stopostotni porast. Ugrožene su sve dobne skupine, a godišnje u Hrvatskoj od melanoma oboli oko 600 osoba. Čuvajte se sunca – zaštita je obvezna, ističu liječnici.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.