Hrvatski radio

Radio Pula

U susret Uskrsu obnovljena rovinjska fontana izgrađena 1959. godine

25.03.2016.

14:27

Autor: Elvira Tripović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U susret uskrsnim blagdanima obnovljena je stara gradska fontana u Rovinju. Kamena fontana s brončanom skulpturom dječaka koji drži ribu postavljena u povodu završetka vodovoda Višnjan – Rovinj 1959. godine. Fontana je podsjetnik je i na vrijeme početaka turizma u Rovinju.

Jedan od simbola Rovinja, fontanu s kamenim postoljem u obliku latica cvijeta i brončanu skulpturu dječaka s ribom, izgradili su kipari Marijan Kocković i Vinko Matković.

Za građane Rovinja ona je podsjetnik na završetak izgradnje vodovoda Višnjan – Rovinj i dolazak vode u grad i brojna okolna naselja.

Dolazak vode puno je značio i za poljoprivrednike i stočare na području od Rovinja do Višnjana. Bio je to veliki poduhvat za Rovinj, priča dogradonačelnik Marino Budicin. Tada je odlučeno je da se ogranak vodovoda dovede i do Zlatnog Rta i obližnjeg Crvenog otoka što je bio veliki doprinos razvoju turizma u Rovinju.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.