Hrvatski radio

Radio Pula

U tijeku povlačenje sredstava iz EU fondova za razdoblje do 2020.

18.09.2020.

16:04

Autor: Tatjana Kaštelan

Natalia Zielinska, konzultantica za EU fondove (foto: J.N./T.K./ždrp)

Natalia Zielinska, konzultantica za EU fondove (foto: J.N./T.K./ždrp)

Foto: - / -

S krajem godine kraju se bliži i mogućnost povlačenja sredstava iz EU fondova kojima se financiraju razvojni projekti u ovoj fazi. Sredstava ima još i građani odnosno tvrtke i institucije mogu se prijaviti i dobiti novac. Kako to učiniti mogu doznati na radionici Istarske razvojne agencije.

Prva faza povlačenja novca iz europskih fondova, u zacrtanom razdoblju od 2014. do 2020. godine je pri kraju. Preostalo je nekoliko natječaja na koje se vrijedi prijaviti. A o tome će na radionici Istarske razvojne agencije u petak, 25. rujna govoriti Natalia Zielinska, konzultantica za EU fondove.

Konkretno se za korištenje sredstava u ovoj godini svi zainteresirani mogu javiti na još nekoliko natječaja. Otvorene su, naime, ponude za poljoprivrednike, za proizvodnju povrća, što mislim da će biti jako zanimljivo, pogotovo Istranima, kaže Zielinska. Potom u kategorijama peradarstvo i svinjogojstvo.

Uz navedeno, nekoliko je natječaja za udruge i javne ustanove te za poticanje zapošljavanja mladih. A isto tako imamo najavu jednog velikog projekta, dodaje Zielinska. Riječ je o energetskoj obnovi, korištenju obnovljivih izvora energije u proizvodnim djelatnostima. 

Što nas čeka nakon 2020. godine? I o tome će pričati voditeljica radionice Natalia Zielinska. Imat ćemo tu dosta izmjena, kaže. Neće biti lako doći do sredstava što se tiče opremanja ili izgradnje kapaciteta. Bit će fokus na inovacije i korištenje zelenih tehnologija. I u svakom slučaju na unapređenje proizvodnih i drugih procesa.

Interes za povlačenje sredstava postoji, jer je posjet građana na predavanja i radionice diljem Hrvatske velik. Još uvijek imaju puno nepoznanica i pitanja o povlačenju sredstava iz EU fondova.

Građani se mogu prijaviti na projekte koje misle realizirati za godinu, dvije, a informirati se mogu u za to postojećim konzultantskim firmama, ili na ovakvim besplatnim radionicama. Ovu, o temi 'Lokalni, nacionalni i EU natječaji' IDA organizira idućega petka od 10 do 13 sati.

Razgovor u cijelosti i izvještaj poslušajte u nastavku.

IZVJEŠTAJ: U tijeku povlačenje sredstava iz EU fondova za razdoblje do 2020.

Razgovor; Natalia Zielinska o povlačenju sredstava iz EU fondova

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.