Hrvatski radio

Radio Pula

U Umagu održano državno prvenstvo somelijera

06.12.2015.

12:15

Autor: Branko Biočić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatski somelier klub kao neprofitna strukovna organizacija broji petstotinjak članova. U Umaškom hotelu Melia Koral jučer se na 19. državnom prvenstvu okupili najbolji od njih iz svih hrvatskih regija.

 Na ovogodišnjem prvenstvu sudjelovalo je 27 someliera zaposlenih u uglednim hotelskim kućama, poznatim restoranima, konobama ili vinskim barovima. Nakon pismenih testova morali su pokazati i svoje praktično umijeće u poznavanju domaćih i inozemnih vina. Pred ocjenjivačkim sudom i publikom u dvorani umaškog hotela Sol Koral somelieri su pokazivali znannje iz povijesti vinogradasrtva, degustacije na slijepo, opisima jednog bijelog i jednog crvenog vina, otvaranju pjenušca, dekantiranja i posluživanja vina, ispravljanju vinske karte, preporuke vina uz zadani meni i ophođenje s gostima. Nakon eliminacijskih borbi u finalu su ostala trojica najboljih a pobijedio je Filip Savić iz Rovinjske Maistre, koji radi u hotelu Monte Molini.
 
S malim bodovnim zaostatkom drugo mjesto osvojio je prošlogodišnji pobjednik Siniša Lasan iz Dubrovnika a treće Ivan Jug iz Zagreba. Pobjednik je osvojio dvodnevno stručno putovanje u regiju Champagne, posjet podrumima i degustaciju ponajboljih šampanjaca ugledne kuće Moet and Chandon. Pokrobitelj ovogodišnjeg prvenstva someliera bilo je Minisartvo turizma čiji je prestavnik, zamjenik ministra Daglas Koraca istaknuo važnost gastronomije i someliera u podizanju kvalitete turističkog proizvoda na višu razinu.
 
Više u tonskom prilogu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.