Hrvatski radio

Radio Pula

11:17 / 28.02.2020.

Autor: Ivana Nežić

U Valbandonu se održava redovni radni sastanak prometne policije

foto: Mauro Giorgi/HRT

foto: Mauro Giorgi/HRT

Foto: - / -

Četrdestak najodgovornijih ljudi iz svih hrvatskih policijskih postaja, na sastanku analiziraju stanje i sigurnost u prometu, donose zaključke i dogovaraju daljne korake. Zacrtani cilj za ovu godinu je da bude manje od 213 smrtno stradalih.

Glavni ubojice ostaju alkohol, brzina, nekorištenje pojasa i mobitel, tvrdi voditelj službe za sigurnost cestovnog prometa u ravnateljstvu policije, Josip Mataja te dodaje.

Mislim da je većina vozača shvatila poruku,a to je da ne samo zbog kazni već zbog svoje sigurnosti i sigurnosti ostalih sudionika u prometu, treba poštivat prometne propise. Međutim isto tako kroz ovu provedbu vidimo da još uvijek ima na hrvatskim prometnicama i popriličan broj vozača koji nisu shvatili našu poruku, a upravo ova oštrica ovih izmjena zakona ukazuje na takve vozače.

Nova prometna regulativa, tvrdi, pokazuje rezultate. A prometna žila kucavica posebice u ljetnim mjesecima jesu prometnice Primorsko-goranske županije. Voditelj službe za sigurnost cestovnog prometa Primorsko-goranske županije Boris Skeredžić ističe.

Tijekom turističke sezone provodimo posebne mjere oko regulacije prometa, pokušavamo našom aktivnošću postići što bolju protočnost i sigurnost cestovnog prometa što i uspijevamo na našu sreću posljednjih desetak godina izgrađen je značajan broj i državnih cesta, ali i autocesta tako da je situacija puno povoljnija u odnosu na prije. Naravno veliki broj vozila na našim cestama neminovno povećavaju broj prometnih nesreća.

U njima najmanje smrtno stradaju vozači Zagrebačke županije. Tamošnja policijska uprava ima najbolje rezultate u Hrvatskoj ali, konkurura i naprednim sjeveroeuropskim državama. Voditelj službe za sigurnost cestovnog prometa policijske uprave zagrebačke Krešimir Mišić napominje.

Sam grad Zagreb ima 2,2 poginulih osoba na 100 tisuća stanovnika što je jedan jako dobar rezultat, a kompletna policijska uprava Zagrebačka 3,4 poginulih na 100 tisuća stanovnika.

Europski prosjek je 5 poginulih na njih 100 tisuća.

Poslušajte prilog u cijelosti koji je pripremila Ivana Nežić.

-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.