Hrvatski radio

Radio Pula

U Višnjanu otvoren jedinstveni multidisciplinarni laboratorij

16.03.2017.

15:02

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Astronomskom društvu Višnjanu otvoren je jedinstveni multidisciplinarni laboratorij, jedini u Hrvatskoj, koji učenicima osnovnih i srednjih škola omogućuje znanstvena istraživanja iz područja biologije, astrobiologije i kemije. Projekt je vrijedan 350 tisuća kuna, sredstva su osigurana donacijom.

U novom laboratoriju osnovnoškolci i srednjoškolci moći će raditi pokuse, vježbe i projekte, od uvodnih vježbi, standardnih laboratorijskih procedura do kompleksnijih istraživanja i projekata koji traju duže vrijeme, kaže Petar Čučak voditelj edukacijskih programa pri znanstveno edukacijskom centru Višnjan i Astronomskom društvu. Ističe kako se u višnjanskom Edukativnom centru s djecom počinje raditi već u dobi od 9 godina, kako bi u višim razredima srednje škole već poznavala svoje talente i interese.

Ipak ovo je jedini laboratorij takve vrste za djecu u Hrvatskoj s čime nismo sretni, upozorava astronom Korado Kolević. Ističe kako bi to bilo kao da imamo u čitavoj Hrvatskoj jednu glazbenu školu. Znači ako postoji interes djece, postoji potreba društva, onda bi trebala svaka županija, svaki veći grad imat mogućnost da djeca koju zanima znanost i tehnologija mogu u popodnevnim satima nešto tog tipa upražnjavati, kaže Korado Korlević.


Svrha otvaranja laboratorija je ponuditi djeci sve moguće znanstveno tehničke discipline kako bi mogli odabrati ono što im odgovara. Laboratorij je opremljen suvremenom opremom koja će učenicima itekako poslužiti za njihov daljnji znanstveni rad posebno na području kemije, biologije, biotehnologije te interdisciplinarnih područja poput astrobiologije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.