Hrvatski radio

Radio Pula

U Vižinadi obilježen Međunarodni dan djeteta i dječjih prava

20.11.2020.

16:14

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Općina Vižinada/ustupljena fotografija

Foto: Općina Vižinada/ustupljena fotografija

Foto: - / -

20. studenoga obilježava se Međunarodni dan djeteta i dječjih prava. Tog su datuma, 1989.godine, Ujedinjeni narodi usvojili Konvenciju o pravima djeteta. Na poseban način Dan djeteta i dječjih prava obilježen je u Vižinadi.

Djeca Vižinade, učenici nižih razreda PŠ Vižinada, zajedno sa svojim učiteljicama te djeca najstarije vrtićke grupe PV Radost sa svojim odgajateljicama, započela su mini projekt "Dječja prava – zapamti ih i ti!" 

Djeca su raznim tehnikama oslikavala dječje pravo po želji, a zatim su crteži oblikovani u trajne panele koji su postavljeni na 20 najposjećenijih punktova u Općini Vižinada. Završno oblikovanje odradio je Studio Sonda iz Vižinade koji se volonterski uključio u ovaj projekt, dok je tisak plakata sponzorirala Tiskara Otis iz Nove Vasi. 

Cilj projekta je upoznati i senzibilizirati sumještane na poštivanje dječjih prava, a djeca su imala dvostruku korist. Naučila su da su dječja prava, ali i obaveze koje ona nose, važan segment za kvalitetno odrastanje te se dobro zabavila za vrijeme crtanja. Svi će se crteži posložiti u "Mali zbornik dječjih prava" koji će ostati kao vrijedan i trajni podsjetnik na trud svakog djeteta. 

Panele dječjih prava uručili su načelnik Općine Vižinada Marko Ferenac i Maja Šimonović Cvitko, predsjednica Koordinacijskog odbora akcije "Općina Vižinada - prijatelj djece" te na taj način simbolično su obilježili i čestitali Međunarodni dan djeteta i dječjih prava.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.