Hrvatski radio

Radio Pula

U Zagrebu o sudbini koparskog Cimosa

19.01.2017.

13:56

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

O sudbini slovenske tvrtke Cimos koja proizvodi autodijelove i u Istri zapošljava više od tisuću radnika raspravljat će poslijepodne u Zagrebu slovenski ministar gospodarstva i tehnologije Zdravko Počivalšek i ministar državne imovine Goran Marić.

U pogonima Cimosa u Buzetu, Labinu i Roču zaposleno je oko tisuću i 100 radnika. Hrvatski dio Cimosa orijentiran je na lijevanje i obradu aluminijskih dijelova koji se ugrađuju u mnogo automobila u svijetu. Posla u Cimosu ima, a prodaja, kako doznajemo, ide dobro. No u Cimosu je u tijeku promjena vlasničke strukture, za njegovu je kupnju zainteresiran talijanski investitor, pa će središte razgovora biti deblokada prodaje koparske kompanije.

Naime, kupoprodajni ugovor kojim bi talijanski investitor platio i preuzeo Cimosove dugove bankama ne može se realizirati zbog tužbe Hrvatske državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka protiv Cimosa. Državna je agencija naime, tužila Cimos zbog duga većeg od 20 milijuna eura, a riječ je o dugu iz 90-tih kada se Cimos zaduživao kod Riječke banke. No odlaskom banke u stečaj potraživanja je preuzela država agencija, a svi pokušaji podmirenja duga nisu dali rezultate. Krajnja mjera zaštite nacionalnih interesa, odnosno nenaplaćenog duga, je i tužba podignuta na zagrebačkome Trgovačkom sudu kojom je zatražena privremena mjera zabrane raspolaganja imovinom u Hrvatskoj, u pogonima u Roču i Buzetu.

Gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić nada se dogovoru. Ističe kako će se problem dugovanja Slovenije prema Hrvatskoj početi danas rješavati. Bilo je nekih zastoja u komunikaciji, no riješeni su, kaže Žulić. Izuzetno mi je drago da su i talijanski investitori pojačali ponudu koja garantira strateški razvoj hrvatskog dijela Cimosa u smislu Centra za proizvodnju aluminjskih djelova. Vjerujem, kaže Žulić, da priča ide u dobrom smjeru i da će kad se riješe nedoumice sve skupa dobro završiti.

Što o svemu imaju reći u Cimosu nismo uspjeli doznati jer nam odgovor zasad nisu poslali. Rješenje bi se svakako trebalo pronaći kako talijanski investitor ne bi odustao od kupnje, a radnici ostali bez posla.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

3 dana

Pulska noć

Pulska noć