Hrvatski radio

Radio Pula

Učinkoviti programi roditeljske podrške

30.12.2013.

09:36

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Suvremeno društvo pred roditelje stavlja velike izazove na koje nerijetko sami ne mogu ili ne znaju odgovoriti. Kao pomoć u važnoj i odgovornoj ulozi odgoja djece, nude im se mnogi programi roditeljske potpore. Neki od njih već se godinama uspješno provode i u Istri.

Rastimo zajedno, Škola kvalitetnog roditeljstva, Uspješno roditeljstvo, Odgoj s osmjehom te I Mama i tata - nazivi su samo nekih od radionica koje se uspješno provode u istarskim gradovima i u kojima su, sad već naraštaji roditelja, stekli nove kompetencije i sigurnost u odgoju svoje djece.

No, u tim se programima roditelje ne uči kako da odgajaju vlastitu djecu, kaže profesorica Nina Pećnik iz Studijskog centra socijalnog rada zagrebačkog Pravnog fakulteta. Roditelji ističu kako im su programi podrške pojačali osjećaj roditeljske djelotvornosti, kaže profesorica Pećnik. 

Programi roditeljske podrške u Istri dobili su, uz ocjenu kako su vrijedni i dobri, i znanstvenu potvrdu o svojoj učinkovitosti. Većinu njih provodio je županijski Obiteljski centar, pa se nakon što novim zakonom oni gube samostalnost, postavlja pitanje što će ubuduće biti s tim sve važnijim područjem skrbi i pomoći suvremenom roditelju.

Više poslušajte u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.