Hrvatski radio

Radio Pula

Ugašen požar u općini Kršan

24.07.2015.

15:00

Autor: Branko Biočić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Devedesetak vatrogasaca iz cijele Istre i dva kanadera borili su se s vatrenom stihijom na Plominskoj gori u općini Kršan. Požar su izazvali udari groma, a širio se od sela Kožljak do motela Vidikovac zbog čega je bila zatvorena državna cesta Vozilići - Tunel Učka.

Osim izrazito visokih temperatura, gašenje požara otežavao je i vjetar te nepristupačan teren pa se vatra, unatoč nadljudskim naporima vatrogasaca i pomoći kanadera, širila i prema Učki. Srećom, opasnosti za kuće i naselja nije bilo, no požar je zahvatio veliku površinu od 400 hektara bjelogorične i borove šume i niskog raslinja. Sinoć je ugašen požar kod Kršana, dok su se na Plominskoj gori dva spojila. Trenutačno još nije povoljno, kaže županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac.

Kanaderi su se zbog bure oko 11 sati povukli, a na mjestu požara suostali istarski vatrogasci koje su zbog umora zamijenile nove snage. U međuvremenu su ponovno zatvorene ceste Vozlići - Čepić i Kloštar - Vozilići. Prestane li puhati bura, a prognoze su da bi mogla stati poslijepodne, Kozlevac optimistično predviđa da bi do kraja dana, uz povratak kanadera koji su opet pozvani u pomoć, požar trebao biti ugašen i stavljen pod nadzor.

Više možete poslušati u tonskom prilogu uz galeriju fotografija. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.