Hrvatski radio

Radio Pula

Ulaganje u komunalnu infrastrukturu i turizam važni projekti u Lupoglavu

13.04.2018.

11:18

Autor: Nives Kalebić

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Foto: - / -

Ulaganje u komunalnu infrastrukturu, izgradnja kanalizacije i vodovodnih ogranaka kapitalni su projekti općine Lupoglav u ovoj godini. Uz to ta općina na sjeveru Istre sve se više okreće i razvoju ruralnog turizma, izgradnji kuća za odmor. A sve to prati i uređenje lokalnih i državnih cesta.

Izgradnja kanalizacijske mreže u Lupoglavu jedan je od kapitalnih projekata te općine. Pripremljena je sva dokumentacije i ishodovane su potrebne dozvole, a radovi su počeli 2016. Nastavljeni su lani kada je izgrađen manji ogranak od 400 metara, a ove će godine biti raspisan javni natječaj za dodatnih 700 metara nove kanalizacijske mreže. 80 posto investcije finaciraju Hrvatske vode, a ostatak općina Lupoglav, kaže načelnik Franko Baksa.

U Lupoglavu je kanalizacija veliki zahvat, treba se izgraditi više od 5 kilometara kanalizacijske mreže, dvije crpne stanice te uređaj za pročišćavanje sveukupne vrijednosti 11 milijuna kuna, kaže Baksa.

U tijeku je i izgradnja vodovodnog ogranka Katun - Brnci u Boljunskom polju u dužini od kilometar i 700 metara. Zasad je završeno oko 70 posto radova. Uz to, načelnik Franko Baksa ističe i kako se izgrađuje projektna dokumentacija za još tri vodovodna ogranka i time bi 99 posto naselja na području Lupoglava imalo pokrivenu vodovodnu mrežu.
ton
Osim ulaganja u komunalnu infrastrukturu u Lupoglavu se planira ulagati i u turizam i to ruralni. Lani je broj noćenja porastao za čak 200 posto, pa žitelji sve više grade kuće za odmor i uređuju apartamane a u tome im općina daje vjetar u leđa, rekao je Franko Baksa

Istaknuo je i kako je za turizma veoma važna i prometna povezanost. Stoga je u suradnji s Hrvatskim cestama izgrađen idejni projekt izgradnje zaobilaznice Lupoglava i spojne ceste Lupoglav - Vranja. Riječ je o dužini ceste nešto većoj od 5 kilometara, no kada će početi radovi ovisit će isključivo o investitoru Hrvatskim cestama, zaključuje Baksa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.