Hrvatski radio

Radio Pula

Uljanik: analiziraju se ponude i priprema socijalni dokument

31.01.2019.

13:37

Autor: Tatjana Kaštelan

Uljanik (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Uljanik (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Dok Uprava Uljanika analizira pristigle ponude zainteresiranih ulagača, sindikati sastavljaju socijalni dokument za strateškog partnera koji će im osigurati radna mjesta. Sutra u Uljanik stiže privremeni stečajni upravitelj koji će utvrditi postoje li elementi za stečaj u pulskom brodogradilištu.

Uljanikovi sindikati intenzivno rade na sastavljanju socijalnog dokumenta kojeg namjeravaju potpisati sa strateškim partnerom odnosno dodati kolektivnom ugovoru. Prvo treba zaštititi radnike, kažu, osigurati im radna mjesta odnosno egzistenciju.

Socijalni dokument garancija je radnicima no trenutačno je najvažnije isplatiti plaće. Oko desetog veljače bi se mogla očekivati neka isplata, nadam se da će se tako nešto i dogoditi, ističe Boris Cerovac iz Uljanikova Jadranskog sindikata.

U socijalnom dokumentu, uz ostalo, traži se opstanak brodogradnje, smanjenje broj društava u Uljaniku što znači manje troškove. Potom treba vidjeti na koji način i u kojem postotku će novi partner postati vlasnik Uljanika i po kojoj će se cijeni dokapitalizirati ili kupovati dionica.

Radnici ne znaju što bi više rekli, a kako bi se i osjećali, prevareno, nikako. Puno je mladih otišlo, a jako je teško i starijim radnicima. Oni ostaju, kažu, tu su već i neke godine. Još uvijek vjerujem da ćemo opstati, priča nam dugogodišnji Uljanikovac.

Sutra u Pulu stiže privremeni stečajni upravitelj Loris Rak. Njegov je zadatak sastaviti izvješće koje će pokazati postoje li pretpostavke za otvaranje stečaja u Puli. Predstavnici Uprave, Ministarstva i sindikata smatraju da do stečaja ipak – neće doći.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

3 dana

Pulska noć

Pulska noć