Hrvatski radio

Radio Pula

Uljanik blokiran, izvidi u tijeku, čeka se naznaka Bruxellesa

05.09.2018.

15:06

Autor: Tatjana Kaštelan

Uljanik (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Uljanik (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

U Uljanik grupi još traju policijski izvidi. Sindikati su uputili otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću, pozivaju ga da država delegira svoje članove u Nadzornom odboru društva. U petak bi se trebale znati naznake o prihvaćanju plana restrukturiranja iz Bruxellesa.

Niti u jednoj državi brodogradnja ne funkcionira bez državnih subvencija. Priprema se jamstveni fond kojim bi se pomoglo brodogradnji. Istovremeno – jasan je stav vlade u segmentu svih društava, ističe ministar gospodarstva Darko Horvat.

Iz državnog proračuna neće se više financirati niti jedan dugoročno održivi projekt. Tog smo stava bili i kod situacije u Agrokoru, u Petrokemiji, istu filozofiju imamo i s trgovačkim društvom Borovo a isti modalitet zauzimamo i kod brodograđevne industrije, ističe ministar Horvat.

Bruxelles će 'presuditi' je li plan restrukturiranja što ga je uz u neformalno zeleno svjetlo Vlade izradila Uprava Uljanika sa strateškim partnerom i konzultantima, u skladu s europskim i nacionalnim tržišnim natjecanjem.

Očekujem da ćemo prvu reakciju o tom programu dobiti već ovoga petka, kada nam u službeni posjet dolazi povjerenica koja se bavi tržišnim natjecanjem u kontekstu EU, dodaje Horvat. Kako je uopće došlo do ove situacije? Brodovi su se ugovarali ali se nisu isporučivali.

Nema rješenja preko noći. Imamo situaciju s jamstvima i postoji velika vjerojatnost da će ona biti aktivirana, rekao je ministar financija Zdravko Marić. Govorimo o iznosu od gotovo 70 milijuna eura. Kao ministar financija uzimam u obzir najgori scenarij, da se jamstva aktiviraju.

Uljanikovi sindikati; Metalaca, Istre, Kvarnera i Dalmacije te Jadranski sindikat, u otvorenom pismu premijeru Andreju Plenkoviću pozivaju ga da još jednom vrlo jasno pokaže da namjerava zadržati brodogradnju u Hrvatskoj, da podržava program restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta te da imenuje dva predstavnika Vlade u Nadzorni odbor Uljanika.

A iz Uljanik grupe priopćenje; Uljanik se planira isključivo fokusirati na visokosložene kruzere, platforme i brodove za specijalne morske radove, tvrde u pulskom brodogradilištu.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.