Hrvatski radio

Radio Pula

Uljanik: Još pet tjedana za novog partnera i financijsku konstrukciju

20.12.2018.

14:54

Autor: Tatjana Kaštelan

Uljanik (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Uljanik (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Želimo znati tko je strateški partner Uljanika i s kim ćemo u proces restrukturiranja, poručili su Upravi brodogradilišta i Vladi predstavnici Sindikata metalaca, potom Istre, Kvarnera i Dalmacije te Jadranskog sindikata.

Prema informacijama iz Vlade, trebat će još otprilike pet tjedana da novi partner i Uprava sjednu za stol te postave novu, održivu financijsku konstrukciju. Dok radnici jedva preživljavaju na minimalcu.

Tko će spasiti Uljanik? Odgovor želimo odmah, kaže Đino Šverko iz Sindikata metalaca Uljanika. Hoće li to biti Danko Končar, za kojeg mi nismo, ili netko drugi. Da znamo tko će to ući u dubinsku analizu Uljanika.

Ni ministar gospodarstva Darko Horvat ne želi Danka Končara jer su, kako kaže, na putu pozivna pisma kojima pozivamo strateške partnere za koje mi mislimo da su kvalitetni i potentni, da zajedno s Upravom sjednu i počnu pripremati ozbiljnu financijsku ponudu. Prema sugestijama, za to će nam trebati otprilike pet tjedana, ističe ministar Horvat. Dotad će brodogradilišta morati živjeti uz materijalni doprinos države koji je u okviru zakona.

Industrijski div doveden je do dna, hoće li se izvući nakon godina stvaranja dugova na teret poreznih obveznika pita Boris Cerovac iz Jadranskog sindikata. Trebalo je reagirati na vrijeme da se ovo ne dogodi. Vlada je imala svog predstavnika u Uljaniku, a nije reagirala.

Stečaj nije prihvatljiv a za riječko brodogradilište treba pronaći zasebno i održivo rješenje, ističu sindikalci. Nakon Puljana i riječkim je radnicima krenula isplata minimalca za studeni. Živi se od humanitarnih paketa i donacija, radnici su gladni. Fabricio Kalčić, Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije ističe kako je Uljanik još jedna tužna hrvatska priča.

Odgađanje i odugovlačenje dovelo je do uništenja Uljanika. Za to netko treba odgovarati. Gdje su saborski zastupnici iz Primorsko-goranske i Istarske županije koji su izabrani da predstavljaju građane Istre i Rijeke? Krajnje je vrijeme da iziđu iz mišjih rupa. Odlaze na blagdane i gledaju Uljanikovce koji kopaju po kantama za smeće, kaže Boris Cerovac. Ne želimo u stečaj, želimo i dalje graditi brodove, poručuju sindikalci.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.