Hrvatski radio

Radio Pula

13:12 / 24.08.2018.

Autor: Marko Percan

Uljanik: Najmasovniji dan prosvjeda, radnici ustraju u svojim zahtjevima

(Foto:screenshot/HRT)

(Foto:screenshot/HRT)

Foto: - / -

Nastavlja se štrajk u Uljaniku, radnici iščekuju plaću za srpanj, sve su nestrpljiviji a stanje je sve napetije. Nakon okupljanja ispred zgrade Uprave - čiju smjenu traže i koju smatraju najodgovornijom za krizu u brodogradilištu, krenuli su u prosvjednu šetnju gradom uz potporu brojnih građana.

Trećeg, najmasovnijeg dana prosvjeda radnika Uljanika pred pulskom komunalnom palačom okupilo se do sad najviše prosvjednika ali i građana Pule. Svi zajedno ustrajni u svojim zahtjevima - isplata plaće, odlazak uprave i očuvanje brodograđevne djelatnosti.

O dramatičnosti trenutka svjedoči i činjenica kako su na ovaj način radnici Uljanika posljednji put izašli na ulice daleke 1918. godine krajem Prvog svjetskog rata. Točno stotinu godina poslije, radnici i njihove obitelji ponovo se nalaze u izuzetno teškoj situaciji.

Prosvjedna povorka se s Foruma uputila prema sjedištu istarske županije gdje se prosvjednicima pokušao obratiti istarski župan Valter Flego. No, nakon što je Flego stao pred prosvjednike, oni su svoje nezadovoljstvo usmjerili prema vladajućim političkim strukturama u Istri. Župana su zalili vodom i otjerali natrag u zgradu županije.

Nakon jučerašnjeg sastanka u vladi, natruha optimizma nažalost i dalje nema.Nastavak borbe stoga je najavio i Gino Šverko, predsjednik štrajkaškog odbora

U skladu s time, Uljanikovci su najavili i prosvjed na Markovom trgu u ponedjeljak.

Više o svemu poslušajte u prilogu Marka Percana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.