Hrvatski radio

Radio Pula

Uljanik plovidba širi se u novi brodarski segment

28.12.2016.

15:41

Autor: Dorina Tikvicki

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Godina na izmaku za jedinog je pulskog brodara "Uljanik plovidbu" bila slavljenička. Ali i jedna od najtežih u 30 godina postojanja. U Novu ipak gledaju s optimizmom i planovima za širenje u novi brodarski segment.

Kretanja u prijevozu rasutih tereta do sredine godine i tankerskoj plovidbi u njenom drugom dijelu bila je negativna. Kaže direktor Uljanik plovidbe, Dragutin Pavletić, najavljujući ohrabrujuće pomake već početkom 2017. godine. 

U 2016. godini uspjeli su refinancirati posljednju veliku tranšu kreditnih obaveza, a nedavno je zajedno sa stranim parnetom najavljen ulazak ove tvrtke u novi segment brodarstva. Riječ je o prijevozu plina.

Zbog tečaja dolara i slabije popunjenosti knjiga narudžbi u svim svjetskim brodogradilištima, niža je i cijena novih brodova. Stoga je baš sada, smatra Pavletić, pravi trenutak za početak obnove flote. Uz to, strateško opredjeljenje tvrtke do godine 2030. je i udvostručenje broja brodova. 

Poslušajte tonski prilog. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.