Hrvatski radio

Radio Pula

Uljanik Tesu Elektronika namjerava umrežiti cijelu Istru

17.06.2019.

15:31

Autor: Tatjana Kaštelan

Poluotok Vižula (foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Poluotok Vižula (foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Foto: - / -

Društvo Uljanik Tesu Elektronika - UTE bivše je društvo Uljanika koje danas razvija nove tehnologije u stvaranju takozvanih pametnih gradova. Ono se 1997. godine odvojilo od grupe Uljanik, a danas predvodi razvoj takozvanih pametnih gradova na našem području.

Proizvode se pametne kupe, pametna stabla, solarni paneli, e-bicikli, potom e-brodovi, e-skuteri, a u budućnosti i e-automobili. Kristijan Ivančić, vlasnik ovog društva ima tako namjeru umrežiti cijelu Istru.

Ovih se dana realizira umrežavanje e-biciklima cijelog otoka Krka s 80 bicikala i bit će to prvi takav projekt u Hrvatskoj. Sedmu godinu u Istri radi na sustavima najma javnih bicikala. Ovih je dana otvoren arheološki park Vižula koji ima pametnu klupu odnosno solarno stablo. 

Potporu klasterizaciji to jest umrežavanju društava koja promiču pristup važnim resursima poput korištenja solarne energije te novim tehnologijama daje Istarska razvojna agencija - IDA kroz projekt Green mind, kaže voditeljica projekta Jelena Nikolić.

Ideja je Istru premrežiti sa stanicama za najam električnih i običnih bicikala tako da se na bilo kojoj lokaciji može iznajmiti bicikl te proći s njime cijeli Poluotok. No, moduli za najam postavit će se i na čamce ili na električne skutere. Pa čak i na električne automobile s preinakom da se mobilnim uređajem može kupiti usluga najma, otključati automobil i pokrenuti ga.

Mnogi ne znaju da su upravo hrvatski stručnjaci zaslužni za to da se parking može platiti mobitelom, još su 2001. godine osmislili takav jedinstveni sustav naplate.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Uljanik Tesu Elektronika namjerava umrežiti cijelu Istru

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.