Hrvatski radio

Radio Pula

Uljanik: Vlada spremna financijski pomoći s 50 posto

20.02.2019.

17:52

Autor: Tatjana Kaštelan

Uljanik (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Uljanik (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Država je spremna s pedeset posto pomoći u isplati zaostalih plaća Uljanikovim radnicima. Za to je ima zeleno svjetlo Europske komisije. Čeka se potvrda strateškog partnera Tomislava Debeljaka i Brodosplita, koji bi trebao podnijeti drugu polovicu tereta za isplatu plaća.

Europska komisija ne protivi se pomoći države da odblokira račune društva. Sada, s obzirom da je velik broj radnika napustilo brodogradilišta, moramo dobit jasni signal od Uprave i partnera da s datume s kojima ulazimo u memorandum o razumijevanju prema naručiteljima brodova konačno možemo išpoštivati, kaže ministar gospodarstva Darko Horvat.

Vlada je spremna pomoći s 50 posto. To je prvi siguran korak, čeka se idući i ključni Tomislava Debeljaka, Uljanikova partnera. Horvat je izjavio kako ima jasan stav strateškog partnera da ima financijski potencijal te da iza njega stoji bankarski sektor.

Ministar Horvat nam je dao do znanja da bi kroz desetak dana plaće radnicima trebale stići, kaže Boris Cerovac iz Jadranskog sindikata. Mora postojati rješenje za financiranje svih dubioza. Ako ga nema, onda ide cijela Grupa Uljanik u stečaj, kaže Cerovac.

Predsjednik Radničkog vijeća 'Uljanik Brodogradilišta' David Marsetić ističe kako ljudi rade bez plaće. Čekaju isplatu, to nam je najhitnije, ističe Marsetić.

Jaružar se gradi za belgijsku Jan De Nul grupu, a unatoč velikom odljevu brodomontera, zavarivača i ostalih profila brodograđevnih radnika brod će se, kažu, dovršiti. A brojni radnici su se, doznajemo, spremni vratiti u Uljanik ako se ova teška situacija riješi i agonija prestane.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Uljanik: Vlada spremna financijski pomoći s 50 posto

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.