Hrvatski radio

Radio Pula

Uljanikovci danas bez plaće, očekuje se sutrašnja Skupština

15.10.2018.

17:43

Autor: Marko Percan

(Foto:Duško Marušić/PIXSELL)

(Foto:Duško Marušić/PIXSELL)

Foto: - / -

Novi sastanak Sindikata i Uprave Uljanika nije donio nikakva konkretna rješenja. Pred Uljanikom je doista još jedan neizvjestan tjedan. Skupština društva, na kojoj bi se izabrao novi Nadzorni odbor, najavljena je za sutra. A rujanska plaća za oko četiri tisuće radnika danas nije isplaćena.

Vijest kako je Uljanik raskinuo ugovor o gradnji broda za singapurskog naručitelja tek je jedna u moru današnjih loših vijesti. Novi tjedan za radnike je donio i nova pitanja. No, odgovora je malo. Prema kolektivnom ugovoru, danas je bio zadnji dan za isplatu rujanskih plaća. Radnici jutros nisu znali što očekivati.

Danas tijekom dana plaća nije uplaćena. Ministar gospodarstva Darko Horvat kazao je za HR da su vatrogasne mjere koje je poduzimala država potrošene.

Prije sat vremena završen je sastanak Uprave i sindikata koji su zbog neisplate plaća pokrenuli petodnevni proces mirenja. Ispred sindikata metalaca, Đino Šverko.

Ako plaće do idućeg ponedjeljka ne budu uplaćene, slijede novi štrajkovi, kaže Samir Hadžić ispred stožera za obranu Uljanika.

No najprije se treba održati za sutra najavljena Skupština društva na kojoj će se birati novi nadzorni odbor. Trenutni kandidati su sindikalisti Slobodan Kapor i Saša Španić te Nenad Kapuralin, Ivica Mikelić i Ivan Radešić. Država još nije predložila svoja dva člana na koja ima pravo. No prema riječima Đina Šverka, novi članovi mogu se predložiti i za vrijeme trajanja Skupštine.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.