Hrvatski radio

Radio Pula

Uljanikovci u Puli i sutra na radna mjesta

07.01.2019.

16:26

Autor: Tatjana Kaštelan

Uljanik (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Uljanik (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Uljanikovi radnici u Puli i sutra će na svoja radna mjesta, no Štrajkaški odbor nakon višesatnog sastanka s upravom i radnicima još nije odlučio o tome hoće li krenuti u štrajk ili ne. Nakon kolektivnog godišnjeg odmora, jutros je dvadesetak radnika dalo otkaz.

Boris Cerovac iz pulskog Štrajkaškog odbora proziva saborske zastupnike iz Istarske i Primorsko-goranske županije te predstavnike manjina i lokalne uprave koji su prvi trebali raditi svoj posao – za građane koji rade u Uljaniku. Procjenjuje se da je više od 1.200 radnika prošle godine otišlo iz Uljanik Grupe.

Radnici više ne znaju što bi rekli na ovu situaciju u koju je doveden Uljanik. Očekuju okončanje neizvjesnosti, uključujući analize i razgovore s dvama potencijalnim strateškim partnerima – talijanskim Fincantierijem u kombinaciji s Div grupom te australskom Scenic grupom koja u Uljaniku gradi polarni kruzer. Jer bez financija, kažu, nema rješenja.

Ključni datum jest 25. siječnja kada bi se, kažu, trebale znati konkretne ponude. Nadaju se pravom strateškom partneru koji će doslovce spasiti Uljanik.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.