Hrvatski radio

Radio Pula

Uljanikovi radnici o uhićenjima: Konačno, netko za ovo treba odgovarati

26.03.2019.

12:41

Autor: Tatjana Kaštelan

Uljanik (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Uljanik (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Počela su prva uhićenja u Uljanik grupi. Uljanikovi radnici u Puli nisu iznenađeni privođenjem bivših članova Uprave. Poručuju kako je dobro da će netko odgovarati za situaciju u koju su dovedeni, no to ne rješava njihovu egzistenciju.

Uljanikovi radnici u Puli jutros su izišli pred dva ulaza brodogradilišta, namjeravali su prijeći cestom kako bi dali do znanja da je kap prelila čašu nakon sedam izostalih punih plaća. No, policija ih je preusmjerila i radnici su se vratili u brodogradilište.

Već rano ujutro radnike je dočekala vijest o uhićenjima u Uljaniku te policijsko vozilo pred brodogradilištem. No kažu kako nisu iznenađeni te kako konačno pravne institucije odrađuju svoj posao. Netko mora odgovarati, netko je doveo do ovog stanja, rekao je Fabricio Kalčić iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Trebalo je reagirati prije, ističe Boris Cerovac iz Jadranskog sindikata, ipak, nikad nije kasno. Izjave političara koji radnicima poručuju da si pronađu novi posao neprimjerene su, kaže Cerovac. Prije rasprave o Trećem maju na Trgovačkom sudu u Rijeci, koja je zakazana u četvrtak, radnici moraju znati kuda idu Uljanik i Treći maj, ističu sindikalci.

U priopćenju istarskog župana Valtera Flege i pulskog gradonačelnika Borisa Miletića, uz ostalo, stoji kako bez obzira na ishod ove istrage Uljaniku treba dati šansu, uz novu odgovornu upravu i adekvatan nadzor države. Zatvaranje Uljanika i 3. maja ostavilo bi tisuće ljudi na ulici i označilo bi kraj brodogradnje u Hrvatskoj, stoji u priopćenju.

Samir Hadžić, član Nadzornog odbora Uljanika kaže da je poruka radnika jasna, želimo znati našu sudbinu te isplatu zaostalih punih plaća. Vjerujemo u pravu odluku za budućnost Uljanika, kaže Đino Šverko iz Sindikata metalaca Uljanika te poručuje premijeru Andreju Plenkoviću da je restrukturiranje prava varijanta. Radnike Uljanika sutra će primiti predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, trebali bi se, kažu, susresti i s predstavnicima Vlade.

Glasnogovornica MUP-a Marina Mandić izjavila je jutros da se pretražuju domovi i poslovni prostori dvanaestorice članova bivše Uprave. Policijski nacionalni ured odnosno naš dio u Rijeci počeo je rano jutros s uhićenjima u Puli i u Rijeci.

Evo izjave glasnogovornice Marine Mandić: 'Radi se o realizaciji jednog velikog krim istraživanja koje se radi u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Rijeci. Uhićenja se provode na području Policijske uprave istarske, a samo istraživanje vezano je uz provođenje restrukturiranja brodogradilišta odnosno vezano je uz poslovanje grupe poduzeća. Radi se o iznimno velikom i složenom kriminalističkom istraživanju u kojem će tijekom dana sudjelovati više od 100 policijskih službenika te je zbog koordinacije svih aktivnosti ustrojen i stožer. Krim istraživanjem namjeravamo obuhvatiti 12 osoba odnosno provesti oko 15 pretraga domova i službenih ureda. S obzirom na brojnost svih mjera i radnji koje je potrebno provesti očekujemo da će na navedene radnje potrajati danas tijekom cijelog dana.'

Opširnije poslušajte u nastavku.

Uljanikovi radnici o uhićenjima: Konačno, netko za ovo treba odgovarati

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.