Hrvatski radio

Radio Pula

Uljanikovi sindikati traže zaostale plaće - odmah

04.03.2019.

11:51

Autor: Tatjana Kaštelan

Uljanik (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Uljanik (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Predstavnici sindikata koji djeluju u pulskom Uljaniku i riječkom Trećem maju zatražili su od ministra gospodarstva Darka Horvata i ministra financija Zdravka Marića te Uprave i strateškog partnera hitan sastanak zbog neisplate šest plaća radnicima tih brodogradilišta.

Uljanikovi sindikati traže da se osigura nastavak rada u brodogradnji i isplatu zaostalih plaća. Premijer Andrej Plenković, pak, poručuje: 'Vlada je dosad spašavala Uljanik, treba nam brodogradnja bez subvencija'. 2,8 milijardi kuna isplaćeno je samo u prosincu i siječnju, podsjeća Plenković te ističe kako brodogradnja može opstati samo na zdravim osnovama a ne beskonačnim subvencioniranjem.

Tražimo hitnu isplatu pet plaća te već odrađenog šestog mjeseca za kojeg nema jamstva za isplatu, ističe Fabricio Kalčić iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije. Pitanje svih pitanja su plaće, kaže Đino Šverko iz Sindikata metalaca Uljanika. Plaće tražimo odmah, dodaje Boris Cerovac iz Jadranskog sindikata.

Radnici još grade složeni jaružar za belgijsku Jan De Nul grupu, no svakim ih je danom, razumno, teže uvjeriti da će rješenja biti jer garancije da će itko dati novac za plaće – nema. Preostalo je oko 1.400 radnika u Puli te 900 u Rijeci i svakim ih je danom manje.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Uljanikovi sindikati traže zaostale plaće - odmah

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.