Hrvatski radio

Radio Pula

Umag: HDZ i SDP zajedno vode grad, kažu, u interesu građana

19.07.2017.

16:11

Autor: Tatjana Kaštelan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Premda je IDS na proteklim lokalnim izborima u Umagu dobio veću podršku građana po broju mandata u Gradskome vijeću, Gradski odbor SDP-a krenuo je u koaliciju s HDZ-om. Prioritet su, ističu partneri, razvojni projekti u interesu građana.

IDS sedam vijećnika, SDP četiri, HDZ dva, HNS, HSU, SDA i Živi zid po jednog vijećnika. Unatoč IDS-ovim rezultatima koji su bolji od HDZ-ovih, predsjednik Gradskog vijeća nije iz redova te stranke.

Daglas Koraca iz IDS-a, istovremeno kandidat za gradonačelnika na prethodnim izborima, očekivao je ovakav rasplet događaja. „Valjda kako bi se održala samovolja i samovlada aktualne vlasti. Živimo u demokratskom sustavu, građani su svoju volju rekli na izborima i to treba poštivati.“, kaže Koraca.

Prvi čovjek istarskog HDZ-a Jurica Šiljeg potpisivanjem postizbornog Sporazuma o suradnji postao je predsjednik umaškoga Gradskog vijeća. „To ne znači da smo mi stali kompletno na stranu SDP-a. IDS je imao samo jedan uvjet ništa ne nudeći, da se podrži njihov predsjednik Vijeća, na što normalno mi nismo mogli pristati.“, pojašnjava Šiljeg.

Za građane Umaga trenutačno je najbitnije da je Gradsko vijeće konstituirano – kaže Mirko Grgić, predsjednik Gradske organizacije SDP-a. „S HDZ-om smo pronašli ključ kako konstituirati Vijeće, dogovorili smo prije svega programsku suradnju koja je otvorena i za druge stranke.“, zaključuje Grgić.

Prioritet su gradski razvojni projekti u kojima smo se našli, ističu u SDP-u i u HDZ-u. A idući će izbori, tvrde, pokazati je li to bio potez u interesu građana.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.