Hrvatski radio

Radio Pula

Umag u znaku rajčice - 22. godinu o njezinu uzgoju i plasmanu

25.07.2019.

10:20

Autor: Džana Banić

Rajčice (foto: Duško Jaramaz/PIXSELL)

Rajčice (foto: Duško Jaramaz/PIXSELL)

Foto: - / -

U Umagu se održava tradicionalni 'Dan rajčice', što ga već 22. godinu organiziraju Podravka, Grad Umag i tamošnja Turistička zajednica. U središtu znanstvenoga, praktičnog i zabavnog dijela programa su uzgoj, proizvodnja i plasman ovog 'rajskog ploda'.

Ujutro se na Danu rajčica održo stručni skup na kojemu su predana priznanja najuspješnijim istarskim proizvođačima industrijske rajčice. Nakon toga predviđen je obilazak proizvodnih i pokusnih polja.

Tradicionalno, Danom rajčice obilježava se početak berbe industrijske rajčice na istarskim poljima i prerade u Podravkinoj tvornici u Umagu. No, ove godine nije tako.

Zbog kišovitog i hladnog svibnja, vegetacija kasni pa će berba rajčice zasađene na oko 170 hektara početi tek u kolvozu. U 22 godine koliko se Dan rajčice održava ovo je drugi puta da u ovo doba berba još nije počela, kaže voditelj poljoprivredne proizvodnje u Podravkli Zdravko Matotan.

Iako proizvodna godina na početku nije obećavala puno proizvođači ne kriju optimizam. Na tradicionalnom stručnom skupu, kojim počinje Dan rajčice, umaški gradonačelnik Vili Bassanese objavio je kako je osiguran teren za novu tvornicu te kako bi ona mogla izgrađena za tri godine. To je dugo očekivana vijest, kaže Dario Makovac predsjednik Udruge pomidoraja:

Na skupu su podijeljena i priznanja za prošlogodišnju berbu - najviše rajčice isporučio je Edo Črnac iz Rovinja, najkvalitetnija je ona Stjepana Majkovice sa čak 5,3 suhe tvari dok je najveći napredak u proizvodnji ostvario Željko Demark iz Poreča.

Dan rajčice završava večeras na središnjem gradskom trgu tradicionalnom 'Feštom od rajčica' koja počinje u 20 sati. Uz glazbeni program, moći će se kušati jela spravljena s ovim 'rajskim' plodovima.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Umag u znaku rajčice - 22. godinu o njezinu uzgoju i plasmanu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.