Hrvatski radio

Radio Pula

Umjetna inteligencija i razvoj, online konferencija pulskog Sveučilišta

02.06.2020.

15:47

Autor: Tatjana Kaštelan

Online konferencija Tehnologija u svrhu umjetne inteligencije (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Online konferencija Tehnologija u svrhu umjetne inteligencije (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

'Tehnologija u svrhu umjetne inteligencije' naziv je online konferencije koja je održana u organizaciji Sveučilišta Jurja Dobrile odnosno Znanstveno-tehnološkog instituta Visio. Spojila je eminentne znanstvenike koji su razmijenili mišljenja o tom novom znanstvenom izazovu i granicama.

Znanstveno-istraživački institut Visio pri pulskom Sveučilištu prvi je put voditelj, 'lead partner' u suradnji s kolegama iz Norveške, Rumunjske, Francuske i drugih zemalja, kaže voditelj Instituta Sven Maričić. S ovom konferencijom poručili smo javnosti 'tu smo, možete računati s nama, idemo po nove rezultate'.

Prije nekoliko godina krenuli smo u ovu viziju a institut Visio se realizira, kaže prorektor za istraživanje pri Sveučilištu Marinko Škare. Pred nama je tema koja će obilježiti stoljeće. Primjerice, jedna od najvažnijih tema je utjecaj umjetne inteligencije na ekonomski rast. Ako idete to istraživati danas u svijetu naći ćete tek samo jedan 'working paper' objavljen na tu temu.

Michela Magas, dobitnica europske Nagrade za inovacije javila se iz Švedske. Puno je ljudi, kaže, koji rade na istraživanjima. Oni zapravo eksperimentiraju blizu novih tema. Jer ako sve ne dokažemo kroz eksperimente i istraživanja, ništa od toga nije važno. Ne postoji business model koji bi bio neetički, kaže Magas, etika mora biti dio svakog novog business modela.

Branka Bernard, koordinatorica je projekata inovacija i obrazovanja na Mediteranskom institutu za istraživanje života. Pokušavamo razviti nešto što je na razini Europe, a ne samo na razini Hrvatske. To jasno pokazuje, ističe Bernard, kako mi imamo snagu ponuditi nešto što je itekako relevantno za cijelu Europu.

O umjetnoj inteligenciji treba razgovarati, nove tehnologije primijeniti u obrazovni sustav ali istraživanja trebaju, čulo se, biti vođena etičkim kodeksom. Euro zastupnik Valter Flego i rekao je da iz korona krize treba izvući dobro što se dogodilo, a to je digitalizacija. Profesor Miroslav Radman sa splitskog Mediteranskog instituta za istraživanje života MedILS kaže da je upravo etičko, emotivno i ljudski ono po čemu se projekt razlikuje.

Dnevno nekih deset minuta treba popričati, čisto da se osjetimo da smo ljudi. Prije nego što se bacim u neki projekt to je vrlo važna odluka. Važnije je to nego, primjerice, izabrati svog partnera, jer s partnerom se možemo rastati, ali od projekta ne možemo, priča uz ostalo profesor Radman.

Mišljenja i primjere iznijeli su na konferenciji Martine-Nicole Rojina, svjetski afirmirana popularizatorica znanosti koja se uključila iz Njemačke, te naša mlada znanstvenica Tinka Vidović s MedILS instituta, koja je radila na pronalasku lijeka za koronavirus, prijavila se na međunarodni natječaj i osvojila treće mjesto.

Damir Medved iz Ericssona Nikole Tesle iznio je primjer spajanja novih tehnologija i baštine, razvoj igrica na čakavskom dijalektu, jer se 'miješanje' modernih tehnologija s tradicijom, kaže, pokazalo vrlo efikasnim. Umjetna inteligencija, naime, može govoriti i na čakavskom dijalektu. Ili bilo kojem drugom.

Opširnije poslušajte u nastavku, kao i cijelu online konferenciju 'Tehnologija u svrhu umjetne inteligencije'.

IZVJEŠTAJ: Umjetna inteligencija i razvoj, online konferencija pulskog Sveučilišta

Online konferencija 'Tehnologija u svrhu umjetne inteligencije'

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.