Hrvatski radio

Radio Pula

Umro fra Berard Ante Barčić, pulski franjevac

03.05.2016.

14:23

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Puli je jutros u 106. godini života preminuo fra Berard Ante Barčić - najstariji član Franjevačke provincije svetog Jeronima u Dalmaciji i Istri, te najstariji franjevac na svijetu. Iispraćaj fra Berarda bit će u četvrtak u 17 sati crkvi svetog Antuna u Puli.

Fra Berard Ante Barčić rođen je 1910. godine na otoku Rabu, a franjevac je postao 1925. godine kada je u Dubrovniku dobio redovničko ime. Nakon završetka Teološkog studija u Splitu za svečenika je zaređen 1933. godine, nakon čega je u diplomirao na studiju prirodnih znanosti u Zagrebu.

Fra Berard je u Istru stigao nakon Drugog svjetskog rata gdje je u pazinskoj biskupskoj klasičnoj gimnaziji predavao prirodne znanosti. Bio je u Pazinskom sjemeništu kada je blaženi Miroslav Bulešić podnio mučeništvo u Lanišću i sudjelovao je u prihvatu teško ranjenog mons. Jakoba Ukmara koji je pretučen u Lanišću.

Fra Berard, koji je poznat i po svojem plodnom spisateljskom djelovanju, u franjevački samostan svetog Antuna Padovanskog u Pulu došao 1978. godine gdje je proveo 38 godina obavljajući razne službe.

Priču s fra Berardom možete poslušati ovdje.

Euharistijsko slavlje i ispraćaj fra Berarda bit će u četvrtak u 17 sati crkvi svetog Antuna u Puli, a sveta misa, sprovodni obredi i ukop u petak 6. ovog mjeseca u Franjevačkom samostanu na otočiću Košljunu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.