Hrvatski radio

Radio Pula

Unatoč povišenoj razni radona nema mjesta panici, uvjeravaju u Gradu Puli

08.05.2018.

12:30

Autor: Petra Neuner Geržinić

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Foto: - / -

Unatoč povišenim vrijednostima plina radona izmjerenih 2015. u dva vrtića i u tri škole u Puli, nema mjesta panici, uvjeravaju u Gradu. S obzirom da su vrijednosti bile drugačije od prostorije do prostorije i da djeca u nekima ne borave, a u drugima ne borave dugotrajno,opasnosti ne bi trebalo biti.

Prvi korak je prozračivanje, zatim monitoring ovog opasnog prirodnog plina, no trajno rješenje trebao bi dati nacionalni Akcijski plan za radon koji bi se trebao donijeti ove godine. Inače, prema direktivi Europske komisije smatra se da su koncentracije radona u kućama manje od 300 bekerela po kubnom metru društveno prihvatljive, odnosno da je uz takve koncentracije rizik od karcinoma zanemariv. U Istarskoj županiji, prosječna izmjerena vrijednost iznosila je 100-ak bekerela po kubnom metru.

Ingrid Bulian zamjenica pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu te Elena Puh Belci zamjenica gradonačelnika grada Pule kažu kako Istra, pa tako i sva Mediteranska područja s obzirom na klimu imaju sreću pa se i puno više može učiniti u zaštiti od radona, upravo prozračivanjem. A ono što će dozvoliti građevinske intervencijie je dodatno i temeljitije ispitivanje, istaknule su Ingrid Bulian i Elena Puh Belci.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.