Hrvatski radio

Radio Pula

Univerzalnim dizajnom do uključivih i pravednih zajednica

06.10.2022.

12:57

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Zelena Istra / ustupljena fotografija

U organizaciji Zelene Istre dr. Sigrun Kristin Jonasdottir održat će predavanje o univerzalnom dizajnu 11. listopada 2022., od 13 do 14:30 sati, putem platforme Zoom. 

Predavanje se održava na engleskom jeziku, uz simultani prijevod na hrvatski jezik te tumačenje na hrvatski znakovni jezik. Sudjelovanje na predavanju potrebno je prijaviti do 9. listopada. Dan prije predavanja, svim prijavljenima bit će poslana poveznica na Zoom.


Dr. Jonasdottir docentica je na islandskom Sveučilištu Acureyri, radna je terapeutkinja, doktorirala je u području znanosti o radu na Western University u Kanadi. U fokusu njezinog znanstvenog rada je istraživanje usluga, sustava i politika koje oblikuju mogućnosti osoba s invaliditetom da sudjeluju u društvu na jednak način kao i drugi građani.


Univerzalni dizajn podrazumijeva oblikovanje proizvoda, okruženja, programa i usluga na način da im mogu pristupiti te ih mogu koristiti i razumjeti svi ljudi u najvećoj mogućoj mjeri, bez obzira na dob, invaliditet ili status. Temelj koncepta univerzalnog dizajna je ideja pristupačnosti što većem broju različitih ljudi, neovisno o njihovim potrebama i sposobnostima. Uzima u obzir zajednička obilježja svih ljudi, a ne njihovu različitost. “Ako je okruženje pristupačno, upotrebljivo, praktično i zadovoljstvo ga je koristiti, svi imaju koristi. Univerzalni dizajn stvara proizvode, usluge i okruženja koja zadovoljavaju potrebe ljudi. Jednostavno rečeno, univerzalni dizajn je dobar dizajn”, navodi se na webu irskog Centra za izvrsnost o univerzalnom dizajnu Nacionalne uprave za osobe sa invaliditetom.


Na svom predavanju dr. Jonasdottir govorit će o teorijskom okviru koncepta univerzalnog dizajna te primjerima njegove primjene, odnosno primjene inkluzivnih praksi. Posebno će prikazati univerzalni dizajn kao uključiv, participativan proces. Nakon izlaganja, slijedi diskusija s dr. Jonasdottir.


Predavanje se održava u okviru projekta “Za(VRT)imo za inkluziju zajedno!”, a njegovu organizaciju podržavaju svi partneri projekta u Puli i Vukovaru. Uz Zelenu Istru i Društva osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre, to su Udruga žena Vukovar, Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići, Škola za odgoj i obrazovanje - Pula, Gimnazija Pula te Sveučilište Akureyri. Projekt podržava Fond za aktivno građanstvo u Hrvatskoj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.