Hrvatski radio

Radio Pula

Upoznajmo Vodnjan

17.06.2022.

12:06

Autor: HRT

Najava predavanja

Najava predavanja

Foto: Knjižnica Pula/Pixabay / kolaž

U Vodnjanu se nastavlja program Upoznajmo Vodnjan koji organiziraju Grad Vodnjan, Istarsko povijesno društvo, Knjižnica Vodnjan i Pučko otvoreno učilište Vodnjan: dr. sc. Milena Joksimović održat će javno predavanje "Vodnjanski Melting Pot u XVI. stoljeću: stjecište naroda, kultura i vjeroispovijesti" u 19 sati u Vjenčanoj sali (Narodni trg, Vodnjan) uz slobodan ulaz.

O predavanju:


Po nalogu pape Grgura XIII. veronski je biskup Augustin Valier 1579. i 1580. godine posjetio Pulsku biskupiju. Spisi o tom ophodu dragocjen su izvor za poznavanje istarske povijesti u XVI. stoljeću. U vrijeme vizitacije Vodnjan je bio važno mjesto u koje su se stjecali ljudi različitog porijekla, kulture, jezika i vjeroispovijesti. Taj se pluralizam odrazio i na duhovnoj i intelektualnoj razini pa je onovremeni Vodnjan bio poznat kao značajno središte protestantizma. Promatrano s aspekta gospodarstva, proizvodnja maslinovog ulja još je u ono vrijeme bila od iznimnog značaja za Vodnjanštinu. O svemu tome svjedoče nam spisi Valierove vizitacije.


O predavačici:


Dr. sc. Milena Joksimović (1979.), doktorica klasičnih znanosti, latinistica. Živi i radi u Puli. Njena područja istraživanja su latinska lingvistika, kršćanski latinitet, srednjovjekovni i novovjekovni latinitet, Biblija, Jeronim, Vulgata te povijest privatnog života i položaj žene u antici i ranom srednjem vijeku. Radila je kao istraživač-suradnik na Filozofskom fakultetu u Beogradu i kao asistent na Fakultetu za međunarodnu ekonomiju na Sveučilištu John Naisbitt u Beogradu. Sudjelovala je na mnogim europskim znanstvenim projektima, autorica je brojnih predavanja i znanstvenih i stručnih radova iz oblasti latinske lingvistike i povijesti. Najveći projekt na kojem radi odnosi se na transkripciju i tumačenje spisa o vizitaciji biskupa Valiera istarskim biskupijama 1579. i 1580. godine. Često održava popularna predavanja o istarskoj prošlosti, napisala je slikovnicu o gladijatorima, a s učenicima priređuje izložbu učeničkih radova na temu antike. Tajnica je Istarskog povijesnog društva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.