Hrvatski radio

Radio Pula

Uprava Uljanika pokušava sa sindikatima produljiti proces mirenja

18.01.2018.

13:12

Autor: Nives Kalebić

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Foto: - / -

I dalje nema potvrde iz Europske komisije na jamstvo hrvatske Vlade u iznosu od 96 milijuna eura za zaduženje Uljanik Brodogradilišta, tako da radnicima pulskoga brodogradilišta još nisu isplaćene plaće za prosinac. Ako plaće ne bude ni idućih dana Uljanikovci će od idućeg utorka u štrajk.

Upravo zbog neisplate plaća danas je počeo postupak mirenja, priopćili su iz uprave Uljanik grupe. U postupku mirenja sudjeluje 7 društava Uljanik grupe bez brodogradilišta 3. maj čiji su radnici dobili plaću za prosinac. U kratkom priopćenju iz uprave brodogradilišta ističe se kako u procesu mirenje sudjeluju tri predstavnika sindikata i poslodavaca.

U međuvremenu, s najavom štrajka u Uljaniku sindikalni povjerenik Istre, Kvarnera i Dalmacije Rajko Kutlača dao je neopozivu ostavku na funkciju člana Nadzornoga odbora brodogradilišta na kojoj se nalazio kao predstavnik malih dioničara. Istovremeno ne mogu štrajkati, a biti na strani kapitala, stoga sam izašao iz Nadzornoga odbora, objasnio je Kutlača.

Nadzorni odbor Uljanika i nakon ostavke Kutlače ima dovoljan broj članova za donošenje odluka. Sada broji četiri člana, a male dioničare u njemu predstavlja Đino Šverko, inače povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske. Na upit kada očekuje isplatu plaća i odluku Europske komisije Šverko odgovara: " Sada očekujemo zeleno svjetlo Europske komisije te brzo reagiranje banaka. Danas bi mogao stići odgovor Europske komisije, ali je upitno koliko je potrebno bankama za isplatu plaće, pa danas isplate zasigurno neće biti", rekao je Đino Šverko.

Potvrdu Europske komisije na jamstvo hrvatske Vlade željno iščekuje 4 i pol tisuća obitelji koje žive od Uljanika. No nema nikakve garancije da Europska komisija mora dati zeleno svjetlo, a na mogućnost da to ne učini, sindikaliste ne žele ni pomišljati. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.