Hrvatski radio

Radio Pula

Usitnjavanje poljoprivrednih parcela - uvod u nelegalnu gradnju

12.03.2021.

14:13

Autor: Tomislav Šikić

Kamp kućica preuređuje se u kuću na poljoprivrednom zemljištu (Foto: Tomislav Šikić/Radio Pula)

Kamp kućica preuređuje se u kuću na poljoprivrednom zemljištu (Foto: Tomislav Šikić/Radio Pula)

Foto: - / -

Već godinama je u Istri ustaljena legalna praksa usitnjavanja velikih privatnih poljoprivrednih parcela. Te se manje parcele zatim prodaju, a kupci na njih dovode kamp kućice. Sve to često bude samo prvi korak u pripremi za buduću nelegalnu gradnju objekata.

Često tako nastaju i čitava nelegalna naselja. S ovim problemom suočavaju se gotovo sve istarske općine, a najnoviji primjer dolazi iz Valture u općini Ližnjan.

Pitali smo nove vlasnike usitnjenih poljoprivrednih parcela znaju li da je riječ o poljoprivrednom zemljištu i što je s kamp kućicama koje su tamo postavili.

- Tako je, znam....radim samo nastrešnicu za vodu....a kamp kućica - to je rečeno da je dozvoljeno...

Prvo gradimo zid i onda ćemo posaditi masline i bio bi mali OPG...

- Uglavnom radimo vrt i voćnjak i imamo takve planove....kampica? Komunalni redari su rekli da je, "kao", dopušteno? 

Ali nije. Prostornim planom općine Ližnjan definirano je da se na poljoprivrednom zemljištu mogu graditi samo objekti poljoprivredne namjene uz suglasnost općine i županije.

- Naše komunalno redarstvo prijavi građevinskoj inspekciji koja izađe na teren, izda rješenje o uklanjanju, ali tu priča staje - kaže Marko Ravnić, načelnik općine Ližnjan.

Općina odgovornost prebacuje na Ministarstvo poljoprivrede. Koje se na pitanje - je li navedeno u skladu s politikom upravljanja poljoprivrednim zemljištem - očitovalo šturim priopćenjem: 

"...Parcelacija državnog poljoprivrednog zemljišta bez opravdanog razloga nije dozvoljena. Parcelacije privatnog poljoprivrednog zemljišta provode se u skladu s prostornim planovima...".

No prostorni plan ne postavlja nikakve uvjete pri parcelaciji privatnog poljoprivrednog zemljišta. Zasad, primjer u Valturi bezazlen je u odnosu na druge diljem Istre. No tako sve počinje. A kako završava? Nedavno smo izvijestili o nelegalnom naselju u zaleđu Rovinja. Pravo je pitanje stoga - kako gradnju na poljoprivrednom zemljištu zaustaviti u početku? 

- Kazne moraju biti takve da nikom ne padne na pamet graditi, drugo, da se ministarstvo jasno izrazi da daljnje legalizacije neće biti i da se toga i pridržava i treće, onemogućiti parcelizaciju poljoprivrednog zemljišta na manje čestice od 2000 metara jer ovdje su čestice od 400-600 metara i vrlo jasno se na tom zemljištu neće obavljati poljoprivreda nego je to prvi korak k daljnjoj ilegalnoj gradnji - ističe Ravnić. 

Koja će, ako pravila i dalje ne budu jasno regulirana, u Istri nastaviti bujati.

 

Usitnjavanje poljoprivrednih parcela u Valturi - uvod u nelegalnu gradnju

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.