Hrvatski radio

Radio Pula

Uskoro Centar za kronične nezarazne bolesti Zavoda za javno zdravstvo IŽ

14.02.2020.

15:39

Autor: Tatjana Kaštelan

Tradicionalna, zdrava mediteranska prehrana (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Tradicionalna, zdrava mediteranska prehrana (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Zavod za javno zdravstvo Istarske županije nadogradnjom koja je dovršena dobiva nove prostore, službe i Centar za prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti. Potreba građana za prevencijom i edukacijom sve je veća.

Zgrada iz 1938. godine već je dugi niz godina tijesna. Investicija nadogradnje postojeće zgrade od 29 milijuna kuna, za koju je upravo dobivena uporabna dozvola privodi se kraju, kaže ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović. Riječ je o nadogradnji Zavoda s dva nova krila i oko tisuću četvornih metara novog radnog prostora.

Zdravstvena ekologija, humana mikrobiologija, Služba za javno zdravstvo, nove predavaonice, praktikumi za Medicinsku školu i Sveučilište. Potom laboratoriji za nove invazivne vrste, dvorana za vježbanje. I velika pokazna kuhinja, kao značajan dio novog Centra za prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti (KNB). Za svo građanstvo, struku, učenike i studente. Centar je dio Plana za zdravlje Istarske županije, a krenut će početkom travnja.

Zavod je puno učinio na edukaciji o kvalitetnoj prehrani djece i mladih, ističe doktorica Olga Dabović Rac, voditeljica Odjela za rano otkrivanje bolesti. Razvili smo lijepu i jedinstvenu priču u koju su nam uključeni nutricionisti, liječnici i timovi školske medicine na terenu, potom školski psiholozi, psihijatri… A uz preseljenje službi planiramo dvoranu za vježbe, kaže Dabović Rac, tako da su nam tu važni kineziolozi i fizioterapeuti.

Upita građana je sve više iz područja mentalnog zdravlja. Savjetovalište za pravilnu prehranu zaživjelo je u sedam istarskih gradova, a nedavno je otvoreno Savjetovalište za spolno zdravlje mladih, prvo takvo na našem prostoru, ističe ravnatelj Stojanović. Riječ je o sveistarskom projektu koji obuhvaća i sveučilišne mlađe osobe. Boravit ćemo u svim osnovnim i srednjim školama, gradovima i općinama. To je plan za 2020. godinu, ističe Stojanović.

Prevencija je najvažnija, ističu u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije. Pristup radu je individualan, besplatan i bez uputnice, što vrijedi za sve djelatnosti Zavoda.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Uskoro Centar za kronične nezarazne bolesti Zavoda za javno zdravstvo IŽ

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.