Hrvatski radio

Radio Pula

Uskoro poziv na ulaganje u bivše vojno područje Muzil

28.07.2015.

15:09

Autor: Jasminka Kalčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Državni ured za upravljanje državnom imovinom i grad Pula uskoro će pozvati sve zainteresirane na ulaganje u jedno od najatraktivnijih gradskih područja, bivše vojno područje Muzil.

Na 170 hektara trebali bi niknuti hoteli, apartmani, marina i golf igralište. Koncesija na Muzil daje se na 99 godina. U inicijativi 'Volim Pulu' smatraju sramotnim da se o tako važnome projektu odlučuje ljeti, za vrijeme godišnjih odmora, kad je pozornost građana manja.

Golf igralište s 18 rupa, 2300 kreveta u hotelima s 4 i 5 zvjezdica, marina, sve bi to trebalo najzapadniji dio Pule učiniti odredištem za najbogatije. I to je ono što se većini Puljana ne sviđa. Nekad njima nedostupan Muzil, ostat će nedostupan. Bivšem vojnom kompleksu civili nisu smjeli prići više od 200 godina. Sad ih se traži javnim natječajem da ulažu u turistički Muzil.

Želimo vidjeti koliki je stvarni interes na terenu, kažu u Gradu Puli, napominjući da oni koji razmišljaju o Muzilu - rade i ljeti. A svi oni koji stvarno misle da žele i mogu tamo nešto kvalitetno napraviti, kažu, mogu kroz ovaj javni iskaz, svoj interes i iskazati.

U Inicijativi Volim Pulu upozoravaju da je sličnim receptom drugi dio atraktivne Pule već otišao za jedan turistički projekt od kojega ni nakon više godina nema ništa.

'Mi vjerujemo da će slična situacija biti i sada, dodaju, i da će proći dugi, dugi niz godina prije nego se na Muzilu dogodi bilo što i zbog toga se nadamo da će se uvažiti naš zahtjev da se na Muzilu privremeno koriste građevine kako ne bi došlo do devastacije.

U vodu čini se pada želja Puljana da Muzil bude otvoren za građane, da to bude zona rekreacije, muzeji i slično. Raspisivanjem ovog poziva investitorima država se očito opredjeljuje, daje prednost prostornome planu i elitnome turizmu.

Više možete poslušati u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.