Hrvatski radio

Radio Pula

Uslijed kiša zamućenje vode na Labinštini

29.07.2019.

16:50

Autor: Marko Percan

(foto: Duško Jaramaz/PIXSELL)

(foto: Duško Jaramaz/PIXSELL)

Foto: - / -

Kišni vikend u Istri na sreću nije ostavio ozbiljnije posljedice. Ipak, zabilježeni su olujni naleti vjetra i oblina kiša, a najviše intervencija bilo je na Labinštini te na području općine Raša gdje je zabilježeno i zamućenje vode.

Silovit neverin u noći s proteklog petka na subotu donio je jak jugozapadnjak s olujnim udarima. Metorološka postaja na Velom Vrhu izmjerila je brzinu vjetra od 86 kilometara na sat.

Zabilježeno je desetak padova stabala i jedan vjetrom odnešen lim s krova, kaže načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino KozlevacPrema njegovim riječima, većih problema u Istri nije bilo.

Članovi facebook grupe 'Zaštitimo vodu zemlju i zrak Labinštine' upozorili su pak da uslijed obilne kiše, fekalne vode iz pročistača otpadnih voda Labina prolaze kroz Krapan i Rašu te poniru u podzemlje čime zagađuju izvorišta Fonte Gaia i Kokoti.

Predsjednik odbora za zaštitu okoliša Grada Labina Mladen Bastijanić kaže kako je glavni problem taj što općina Raša nema pročistač fekalnih voda. O projektu njegove gradnje načelnica Općine Raša Gloria Paliska kaže kako bi radovi na gradnji pročistača trebali bi početi 2023. godine.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Uslijed kiša zamućenje vode na Labinštini

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.