Hrvatski radio

Radio Pula

Uspješan Lov na filantropsko blago Pule 2022.

26.09.2022.

16:51

Autor: HRT

Lov na filantropsko blago Pule 2022

Lov na filantropsko blago Pule 2022

Foto: Zaklada Istra / ustupljena fotografija

S ciljem poticanja filantropskog djelovanja i osvještavanja o važnosti filantropije, Zaklada Istra i ove godine obilježava Tjedan filantropije. Danas je u okviru aktivnosti obilježavanja održan već tradicionalni "Lov na filantropsko blago Pule" na kojem je sudjelovalo 7 pulskih osnovnih škola: Kaštanjer, Veli vrh, Škola za odgoj i obrazovanje, Monte Zaro Pula, Tone Peruška, Centar te Giuseppina Martinuzzi.

Akcija se provodi tako da učenici, prateći filantropsku mapu krećuo d točke do točke, odnosno mjesta koja obilježavaju neko dobro djelo, mjesta na kojima je neki dobročinitelj ili dobročiniteljica (filantrop) u povijesti napravio neko dobro djelo, pomogao, donirao, skupljao donacije. 


Grad Pula ima cijeli niz takvih primjera, a objedinjeni su u tzv. Pulsku filantropsku priču. Svake godine Zaklada Istra poziva škole da se prijave za sudjelovanje te da učenici kroz pripremu i učenje o pulskim filantropima steknu znanja i saznaju informacije o povijesti svoga grada.


Škole su bile zadužene da u rujnu kroz online kviz, likovne ili literarne radove, a od ove godine i video uratke, odaberu učenike od 5.do 8. razreda koji će sudjelovati u Lovu i predstavljati svoju školu .Lov na filantropsko blago interaktivnije događaj kojim djeca uče izvan učionice, na terenu,kroz kretanje,zabavu, igru, smijeh i druženje, a tema može pokriti i upotpuniti predmete od povijesti, geografije, likovnog, ali i hrvatskog jezika, s obzirom na to da obuhvaća više područja objedinjenih u povijesno-kulturnu baštinu, odnosno zavičajnost.


Zahvaljujući pravim pulskim filantropima,Teatru Naranča,djeca su na svakoj točci pronašla filantropa ili filantropkinju koji su im ispričali ponešto o sebi i o svojim dobrim djelima te postavili pitanja i zagonetke o sebi na koje su djeca trebala točno odgovoriti. Za svaki točan odgovor, djeca su dobila novčić. Skupljanjem novčića djeca su u Arenu donijela 1000 kn te je pobjednička ekipa imala priliku odlučiti kojoj udruzi žele donirati prikupljena sredstva. 


Naime,sve ekipe su trebale istražiti djelovanje udruga i upoznati se sa radom nekoliko udruga te odlučiti kojoj udruzi bi donirali sredstva u slučaju da pobijede.


Ove godine, prvi put je bilo omogućeno prošlim sudionicima da volontiraju te je tako 14 volontera pomagalo na filantropskim točkama za što su dobili potvrde o volontiranju i uručene su im volonterske knjižice.


Lov na filantropsko blago Pule 2022

Lov na filantropsko blago Pule 2022

Foto: Zaklada Istra / ustupljena fotografija

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.