Hrvatski radio

Radio Pula

Uspješna akcija - uređenje eko oaze u Poreču

03.05.2021.

17:48

Autor: Tomislav Šikić

Foto: BIO ISTRA/ustupljena fotografija

Foto: BIO ISTRA/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Najmlađa podružnica Udruge za promicanje održivog razvoja i kvalitete života BIO ISTRA, u nedjelju 2. svibnja uspješno je održala radno-edukativno druženje na Grbinovici kraj Poreča. Pozivu se odazvalo tridesetak sudionika - članova, volontera i drugih građana, među kojima i sedmero djece.

Zajedno su radili, razmijenili znanja i iskustva pa je poljoprivredno zemljište koje je Grad Poreč udruzi BIO ISTRA ustupio na korištenje bez naknade, počelo poprimati obrise edukacijske eko–oaze.

- Nastavili smo s čišćenjem terena, minimalno zadirući u prirodno okruženje koje želimo zaštititi i oplemeniti. Alatima smo neškodljivo uklanjali bršljan i opasno granje, a zatim smo formirali šumsku učionicu i ekološku radionicu na otvorenom te održali niz predavanja i radionica. Osim što su na terenu vidljivi rezultati rada, stvorena je vrlo inspirativna i energična atmosfera uz koju očekujemo da će naša eko–oaza zaživjeti u što kraćem roku. Nadamo se i skorom rješavanju ograde i priključka za vodu - rekla je Vlasta Radoičić, predsjednica udruge BIO ISTRA i voditeljica projekta.

Mini brošura i video snimke edukativnog dijela jučerašnjeg druženja, od srijede će biti dostupne na web stranici udruge, podsjetila je Mirela Marković, predsjednica Stručnog vijeća udruge i koordinatorica edukacijskog dijela.

Zainteresirani su imali prigodu na predavanjima naučiti kako planirati eko proizvodnju i pripremiti kompostnu hrpu (predavačica mr. sc. Vlasta Radoičić), zašto je dobra priprema tla temelj eko–vrta i kako uspostaviti plodored (predavačica Mirela Marković dipl. ing.) te zašto je upravo ružmarin odabran za formiranje žive zelene ograde eko-oaze, kao i za sadnju u sklopu projekta “EKOSFERA POREČ”, koji BIO ISTRA provodi u suradnji s Gradom Porečom (predavačica Maja Vižintin). Radionicu oblikovanja eko–vrta održala je Silvija Oklen,  a onu o izradi stolica, ležaljki, visokih gredica za cvijeće i aromatično bilje od recikliranih drvenih paleta Damir Šerifović. Na važnost volonterizma ukazala je Dajana Bošnjak, koordinatorica trećeg dijela projekta “EKOSFERA”, pod nazivom “EKO! IMPJANTAJMO RUŽMARIN”.

- S puno entuzijazma smo pripremili ovo radno–edukativno druženje s ciljem kreiranja održivosti prostora i podizanja kvalitete života u našoj zajednici. Zahvaljujemo svima koji su dali svoj doprinos uspjehu inicijative i pozivamo sve građane da nam se pridruže i u novim podvizima - poručila je koordinatorica podružnice Poreč Lilien Sinožić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.