Hrvatski radio

Radio Pula

Uspješna nautička sezona u Rovinju

19.11.2012.

15:31

Autor: Elvira Tripović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ovogodišnja nautička sezona u Rovinju bila je još jedna u nizu uspješnih. U tamošnju luku iz godine u godinu uplovljava sve veći broj brodova na kružnim putovanjima i drugih plovila, pa je Rovinj u samom vrhu hrvatskih morskih odredišta.

Tijekom ovogodišnja nautičke sezone, u rovinjsku je luku uplovilo 67 brodova na kružnim putovanjima među kojima i najveći kruzer Europa te 303 mega jahte. To je za 9 kruzera, odnosno 11 jahti, više nego lani.

Brodovi s turistima iz talijanskih luka: Venecije, Trsta, Riminija i Ravenne pristali su 504 puta i doveli više od 32 tisuće putnika, što je također rezultat bolji od lanjskog.

U Lučkoj upravi zadovoljni su zbog nekoliko razloga; nautička sezona je bolja od lanjske, a i veliki brodovi od ove godine sve više umjesto na sidrištima pristaju uz obalu, kaže ravnatelj Donald Shiozzi te ističe kako ga raduje što je i popularni kruzer The World Rovinj uvrstio u svoju rutu obilazaka svijeta.

Jedino je izletničkih brodova iz susjednih luka: Vrsara, Poreča, Novigrada, Umaga i Pule bilo nešto manje, ali su doveli blizu 150 tisuća putnika, pa je sve skupa u Rovinj morem stiglo oko 200 tisuća turista, najviše iz: Velike Britanije i SAD-a, ali i iz Južne Amerike i azijskih zeamalja.

Prema podacima Lučke uprave, većina putnika s brodova, u Rovinju provede oko 6 sati, a prosječno potroši 40 eura.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.