Hrvatski radio

Radio Pula

Uspješno se ostvaruje porečki projekt smanjenja broja galebova

20.02.2017.

16:04

Autor: Elvira Tripović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zahvaljujući projektu kontrole i suzbijanja populacije galeba klaukavca, odnosno lažnim jajima u gnijezdima galebova, što se provodi na području Novigrada , Poreča i Rovinja, smanjen je broj tih ptica koje u potrazi za hranom sve češće obitavaju u naseljima na krovovima zgrada.

 

Uz smanjenje broja galebova u turističkim središtima, projektom se želi  i odmaknuti mjesta njihova gniježđenja s krovova hotela i kuća na prirodna staništa, otoke i hridi. Kao mogući prijenosnici nekih bolesti i nerijetko opasni u trenucima kad prolaznicima otimaju hranu, te lijepe ptice, postale su nepoželjne u gradovima. Galebovi vole turistička središta jer tamo imaju obilje hrane , kaže Nataša Basanić Čuš koordinatorica udruge Zdravi grad Poreč koja je svojedobno i pokrenula projekt. Tijekom proteklih šest godina na području od Novigrada do Rovinja u gnijezdima galebova lažnima je zamijenjeno oko 11 tisuća  jaja. U projektu sudjeluju gradovi Poreč, Rovinj i Novigrad te njihova turistička poduzeća u suradnji s porečkom Veterinarskom bolnicom i Veterinarskim fakultetom iz Zagreba. 

poslušajte prilog

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.