Hrvatski radio

Radio Pula

Uspješno završen europski projekt PARENZANA MAGIC

10.11.2015.

12:51

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Puli su predstavljeni rezultati uspješno završenog europskog projekta Parenzana Magic, vrijednog 550 tisuća eura, u kojem su uz Istarsku županiju sudjelovali i partneri iz Slovenije. Time je završena i 3. faza revitalizicije nekoć uskotračne željezničke pruge koja je povezivala Poreč i Trst.

30 godina nakon što je prometovanje Parenzanom ukinuto zbog nerentabilnosti i bržih i jeftinijih cestovnih oblika prijevoza, trasa te nekoć uskotračne željezničke pruge danas je u potpunosti obnovljena. Prva faza projekta, vrijedna 200 tisuća eura pod nazivom " Put zdravlja i prijateljstva" počela je 2006-te, a potom je uslijedila 2. faza u vrijednosti od 612 tisuća eura da bi trećom fazom projekt zgotovio pa su na trasi tako uređeni tuneli, kilometri staza, odmorišta, kaže županijska pročelica za turizam Nada Prodan Mraković.

Zahvaljujući revitaliziraciji Parenzane oživio je ruralni dio Istre kuda ona prolazi. Sve se više razvija cikloturizam i enogastronomska ponuda, kaže istarski župan Valter Flego ističući kako su tako oživljena mnoga mjesta u unutrašnjosti te povezano kopno i more.

Projekt Parenzana planira se nastaviti, još će se raditi na promociji, a ključno je, kako se čulo, i riješavanje imovinsko pravnih odnosa kako bi se dobila pravoslužnosti nad upravljanjem trasom za što je od ministarstva turizma već dobiveno 300 tisuća kuna. To je ujedno i preduvjet za daljnju kandidaturu projekta za dobivanje europskog novca kako bi se Parenzana i dodatno mogla uređivati.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.