Hrvatski radio

Radio Pula

Usvojen proračun Grada Pule za 2021. godinu

11.12.2020.

15:05

Autor: Tomislav Šikić

Foto: snimka zaslona/Grad Pula

Foto: snimka zaslona/Grad Pula

Foto: - / -

Sa 14 glasova ZA, 1 glasom PROTIV, te 7 SUZDRŽANIH na jučerašnjoj su sjednici Gradskog vijeća, vijećnici usvojili Proračun Grada Pule za 2021. godinu koji je predložen u iznosu od 514,43 milijuna kuna.

Prihodi i primitci Proračuna Grada Pule za 2021. godinu planirani su u iznosu od više od 501,34 milijuna kuna te je planiran i višak prihoda u ukupnom iznosu od 13,09 milijuna kuna. Od ukupno planiranih prihoda, primitaka i viška, prihodi Grada Pule iznose 381 milijun kuna ili 74,06 posto, a proračunskih korisnika 133,42 milijuna kuna ili 25,94 posto. 

Ukupni rashodi i izdaci Proračuna Grada Pule za 2021. godinu planirani su u iznosu od 514,43 milijuna kuna.

Za poticanje gospodarskog razvoja u sljedećoj godini osigurano je 5,25 milijuna kuna. Za poduzetnike i obrtnike iznos od 1,5 milijuna kuna, dok je pola milijuna kuna namijenjeno za subvencioniranje kamata na kredite kroz program koji se provodi u suradnji sa Istarskom županijom, gradovima i IDA-om.

Planirana su sredstva za projekt "Coworking Pula" u iznosu od 830 tisuća kuna. Projekt kojega je nositelj IDA d.o.o. a partner Grad Pula vrijedan je 23 milijuna kuna te će se sufinancirati  bespovratnim EU sredstvima u iznosu od više od 18,3 milijuna kuna.  Odnosi se na rekonstrukciju i opremanje postojeće zgrade u centru Pule koja dugi niz godina nije u funkciji te će se dodatnim ulaganjem u sadržaje omogućiti povoljno  i poticajno poslovno okruženje za razvoj poduzetništva.

Za uređenje fasada izvan i unutar starogradske jezgre te za tekuće i investicijsko održavanje poslovnih prostora osigurano je 3,8 milijuna kuna.

Za projekt ITU Pulski fortifikacijski sustav/Kaštel u 2021. namijenjeno je 19,6 milijuna kuna. Projekt je sufinanciran kroz ITU mehanizam.

Za rekonstrukcija dijela prometnice Paduljski put s pripadajućom oborinskom odvodnjom i javnom rasvjetom osigurano je 5,5 milijuna kuna, dok je za Valdebečki put namijenjeno 3,4 milijuna kuna. Za nastavak izvođenja radova na rekonstrukciji postojeće prometnice s izgradnjom nogostupa, javne rasvjete i oborinske odvodnje na Premanturskoj cesti, s uređenjem raskrižja s Valdebečkim i Kavrerskim putem, osigurano je 4 milijuna kuna, dok je za rekonstrukciju dijela Šišanske ceste s pripadajućom oborinskom odvodnjom i javnom rasvjetom utvrđen iznos od 4,5 milijuna kuna. Za parkiralište u Valturskoj ulici namijenjeno je 1,45 milijuna kuna, a za pripremu za izgradnju javnog parkirališta na raskrižju Ulice Joakima Rakovca i Pazinske ulice 40 tisuća kuna. Milijun kuna osigurano je za projekt uređenja javne rasvjete u Carrarinoj ulici, te pripreme za uređenje Dukićeve ulice, Ulice Sv. Polikarp i Revelanteove ulice, nastavak Ulice Stoja od autokampa Stoja prema Muzilu, Kavrerskog puta i ulice Valmade i Komunal.

Za stavljanje u funkciju postojeće zapuštene industrijske radionice, bravarije tvrtke "Mehanika" i izgradnju polivalentnog centra sredstva u proračunu za sljedeću godinu iznose 7,77 milijuna kuna.

Više od 30 milijuna kuna osigurava se za zaštitu okoliša, od čega se najveći dio odnosi na sanaciju odlagališta Kaštijun u iznosu od 24,4 milijuna kuna, pri čemu Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Ministarstvo zaštite okoliša i energetike sudjeluju u financirajnu s gotovo 23 milijuna kuna. Planira se provedba aktivnosti vezanih uz realizaciju reciklažnog dvorišta/sortirnice, nabava podzemnih i nadzemnih zelenih otoka za selektivno prikupljanje otpada te nabava posuda za selektivno prikupljanje otpada, vrijednosti 3,43 milijuna kuna.

Za održavanje komunalne infrastrukture namijenjen je iznos od 47,5 milijuna kuna, dok se u uređenje plaža na području grada planira uložiti nešto više od 3 milijuna kuna.

Za Upravni odjel za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu osigurano je 186,7 milijuna kuna.

Iznosom od 5,55 milijuna kuna nastavljaju se aktivnosti izgradnje Gradskog skloništa za životinje.

Najveći iznos sredstava, 43 posto proračuna, odnosno 222,5 milijuna kuna, namijenjeno je za aktivnosti i projekte u nadležnosti Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

Za ulaganje u školstvo osigurano je 112,76 milijuna kuna, za predškolski odgoj 48,7 milijuna kuna, dok se u sport planira uložiti 27,55 milijuna kuna. Za socijalnu skrb, zdravstvo, veterinarstvo i tehničku kulturu predviđeno 31,2 milijuna kuna.

8,5 milijuna kuna izdvaja se za produženi boravak u osnovnim školama za ukupno 54 skupine produženog boravka te 2 skupine produženog stručnog postupka za učenike Škole za odgoj i obrazovanje Pula. Milijun kuna planirano je za stipendiranje studenata te 2,9 milijuna kuna za pomoćnike u nastavi.

Više od 917 tisuća kuna namijenjeno je za podršku projektu KLIK, gdje je nositelj projekta Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, a iznosom od 358 tisuća kuna osigurana je podrška projektu "Đir po gradu", koji Grad Pula provodi u partnerstvu sa Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije, a koji ima za cilj promicati zdrave navike među djecom predškolske i školske dobi.

Socijalno ugroženoj kategoriji građana osigurano gotovo 10,75 milijuna kuna, za ustanove i udruge u socijalnoj skrbi 3,43 milijuna kuna te za Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda gotovo 2,8 milijuna kuna.

Za potrebe realizacije programa, aktivnosti i projekata iz područja kulture, za 2021. godinu  određena su sredstva u visini od oko 33 milijuna kuna, od čega za javne potrebe u kulturi više od 27,71 milijuna kuna te za razvoj civilnog društva nešto više od 4 milijuna kuna.

Javnim potrebama za sport namijenjeno je 27,55 milijuna kuna. 

Gradsko vijeće izglasalo je Izmjene i dopune Proračuna Grada Pule za 2020. godinu te je usvojen Program građenja i Program održavanja komunalne infrastrukture za 2021. godinu, Program javnih potreba društvenih djelatnosti Grada Pule za 2021. godinu kao i Program javnih potreba u kulturi za 2021. godinu. Gradsko vijeće donijelo je i Plan davanja koncesija za 2021. godinu te izglasalo Deklaraciju o očuvanju i zaštiti urbanog prostora.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.