Hrvatski radio

Radio Pula

Usvojen rebalans proračuna zbog smanjenja prihoda

22.05.2020.

16:10

Autor: Senka Mošnja

Valter Drandić (foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Valter Drandić (foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Foto: - / -

Zbog manjih prihoda uzrokovanih pandemijom, Skupština Istarske županije usvojila je rebalans proračuna. Nakon prisilne stanke od nekoliko mjeseci, u Pazinu je održana sjednica Skupštine uz sve epidemiološke mjere zaštite.

-

Nakon izmjerene temperature, vijećnici istarske Županijske skupštine prvi su put sjednicu održali u gradskoj dvorani, gdje je osigurana preporučena međusobna udaljenost. Usuglasili su se kako će točku s pitanjima vijećnika - od kojih je većina iz IDS-a - preskočiti i ostaviti je za neka bolja vremena. Usvojili su rebalans proračuna, koji je zbog smanjenih priliva, po svim stavkama ravnomjerno umanjen.

Predsjednik Županijske skupštine Valter Drandić:

"Nažalost, morali smo ići na smanjenje plaća za 15% za ova 3 mjeseca i 10% za sljedeća 3 i gledalo se uštedjet na svakoj stavki gdje se moglo, to je nešto manje od 40 milijuna kuna."

Sreća da je lanjska godina bila dobra, pa je tada - iz županijskog fonda - osigurano 22 milijuna kuna poljoprivrednicima. U izvješću za 2019-tu obnašatelj dužnosti župana Fabrizio Radin istaknuo je i ulaganja u skrb i zdravstvo: 20-ak milijuna za rovinjski Dom za starije, 30-ak za Zavod za javno zdravstvo, 5 milijuna za vodnjansku ambulantu te sredstva za osiguranje ljudskih resursa.

"Subvencioniramo kamate stambenih kredita za liječnike i stipendiramo studente deficitarnih zanimanja u zdravstvu."

Imaju, kažu, naznaka da će se gospodarstvo pokrenuti. Zato procjenjuju da će najesen uslijediti novi rebalans proračuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.