Hrvatski radio

Radio Pula

Uvedena bolja prometna povezanost vlakom od Pule do Buzeta

14.12.2015.

12:48

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U nedjelju je na snagu stupio novi vozni red vlakova kojim su Hrvatske željeznice omogućile da vlakovi na relaciji Pula - Lupoglav voze i do Buzeta. To je posebno obradovalo buzetske srednjoškolce i studente, a HŽ je novi vozni red odobrio na zahtjev putnika i lokalne i regionalne samouprave.

Četiri vlaka koja su istarskom željezničkom prugom dosada vozila na relaciji Pula - Lupoglav od sada putnike prevoze do Buzeta. Riječ je o dugoročnoj odluci koja će, kažu u HŽ-u na snazi sigurno biti do prosinca iduće godine, kaže glasnogovornica HŽ putničkog prijevoza Mihalea Tomurad Sušac.

Još prošle godine mjerodavni iz grada Buzeta poslali su zamolbu Hrvatskim željeznicama da pojača broj željezničkih linija od Buzeta prema Puli, prvenstveno zbog učenika i studenata koji nastavu pohađaju u Puli. Buzetski gradonačelnik Siniša Žulić ističe kako su zadovoljni jer je uvedeno i više novih linija nego što su tražili. 

Ako linije ostanu u ovakvom obimu, Žulić dodaje kako će se vlakovima sigurno voziti još više ljudi, posebno onih iz ruralnih krajeva kroz čija sela ili naselja prolazi željeznička pruga. Uz to želja je povećati i željeznički promet prema Sloveniji, koji je sada pojačan samo tijekom ljetnih mjeseci. Stoga, kaže Žulić grad Buzet sa slovenskim željeznicama dogovora uvođenje turističkih vlakova kako bi se više intenzivirao željeznički promet između dviju država.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.