Hrvatski radio

Radio Pula

Uvjeti poslovanja nakon ulaska u EU

11.10.2013.

15:02

Autor: Mirjana Širola

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od 72 trgovačka društva u Istri, koja su sudjelovala u anketi Županijske gospodarske komore u Puli o tome što im se promijenilo u poslovanju nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, njih 83 posto odgovorilo je kako u protekla tri mjeseca nije porasla potražnja za njihovim proizvodima.

79 posto izjavilo je da im se nije povećala konkurentnost, a 67 posto nije uočilo dolazak konkurencije iz Europske unije na hrvatsko tržište. Rezultati ankete predstavljeni su na sjednici Gospodarskog vijeća županijske Gospodarske komore u Puli.

Prema rezultatima ankete, većina anketiranih tvrtki u Istri u protekla tri mjeseca nije primijetila promjene na bolje. I dalje su nezadovoljni poreznim sustavom, cijenom energenata i ostalih troškova koji utječu na njihov proizvod ili uslugu, zatim sustavom državnih potpora i cijenom kapitala, istaknula je predsjednica županijske Gospodarske komore u Puli Jasna Jaklin Majetić.

Tvrtke u Istri i dalje imaju problema s likvidnosti, pa iako njihovi vlasnici misle da mjere Vlade kojima je cilj postići bolju financijsku disciplinu idu dobrim smjerom i da će se pravi rezultati vidjeti tek iduće godine, boje se mogućih stečajeva.

Više od polovice anketiranih istarskih gospodarstvenika, među kojima su i dosadašnji izvoznici, najpozitivnijim su od ulaska u Europsku uniju ocijenili ukidanje uvoznih ograničenja, ponajprije carina, a vide i pozitivne pomake u zaštiti okoliša, poreznom sustavu i tehničkim standardima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.