Hrvatski radio

Radio Pula

Uvode se mjere dodatne racionalizacije trošenja vode

15.07.2022.

10:22

Autor: HRT

Voda

Voda

Foto: Grad Pula / ustupljena fotografija

Grad Pula s Pula Herculaneom, koja u sklopu svojih djelatnosti provodi i usluge održavanja javnih zelenih površina te čišćenja prometnica u Puli, od ovog će tjedna pokrenuti niz aktivnosti u cilju racionalnijeg trošenja vodnih resursa kako bi se pridonijelo prevenciji ili ublažilo efekte eventualnog proglašenja mjera redukcije vode na području Istarske županije i Grada Pule.

- Grad Pula s trgovačkim društvima ovime želi maksimalno pridonijeti dodatnoj racionalizaciji potrošnje vode. Iako se nadamo da do mogućih redukcija neće doći, ovim aktivnostima i odlukama pokazujemo odgovornost u upravljanju i brigu o vitalnim resursima kao što je to voda. Pozivamo također sve sugrađanke i sugrađane, naše drage goste, te poslovne subjekte, druge gradove i mjesta u Istri i čitavu zajednicu na racionalno trošenje vode kako bismo zajedno pridonijeli lakšem prebrođivanju trenutne situacije kada je u pitanju stanje vodnih resursa u našem gradu i županiji - ističe gradonačelnik Pule Filip Zoričić.


Pula Herculanea danas, kao i proteklih 14 godina, usluge zalijevanja javnih zelenih površina u centru Pule, te čišćenja prometnica provodi koristeći vodu iz izvora Nimfej, koji ne pripada vodoopskrbnom sustavu i u kojem se nalazi tehnološki ispravna voda koja nije namijenjena za piće. Od ukupnih 70 000 m3 za koje je izdana vodopravna dozvola ove godine je iz navedenog izvora za potrebe usluga Herculanee iskorišteno 15 posto kapaciteta, a redovitim analizama koje se provode utvrđeno je kako u ovom trenu ne postoji opasnost od presušivanja tog izvora. Dokle god za to postoje preduvjeti, aktivnosti čišćenja ulica i zalijevanja javnih zelenih površina u centru Pule provodit će se bez dodatnih mjera štednje čak i u trenutku eventualnog proglašenja mjera redukcije. Valja napomenuti da se aktivnosti zalijevanja parkovnih površina provode tijekom noćnih sati jer tada biljke mogu vodu optimalno iskoristiti, a utrošak iste je zbog smanjenog isparavanja i utjecaja sunčeve svjetlosti znatno manji.


U cilju preuzimanja proaktivne uloge u racionalnom trošenju vodnih resursa, započet će se s reduciranjem zalijevanja preostalih javnih zelenih površina izvan užeg centra Pule u cilju minimalne potrošnje vode.


Po donošenju odluke Grada Pula provest će se mjera zatvaranja tuševa na plažama i kupalištima Valkane, Stoja, Mornar, Zelenika i Hidrobaza.


Uz provedbu usluga zalijevanja, bilo onog putem automatskog sustava ili uz pomoć cisterni Herculanee, kao i čišćenja ulica za koje će se koristiti voda iz izvora Nimfej, Herculanea će u cilju pomoći lokalnim poljoprivrednicima otvoriti mogućnost preuzimanja tehnološke vode iz izvora Nimfej. Svi zainteresirani poljoprivrednici mogu se obratiti izravno Pula Herculanei na e-mail adresu info@herculanea.hr, te će se u skladu s raspoloživim količinama vode i za potrebe zalijevanja poljoprivrednih površina omogućiti preuzimanje u za to predviđenim cisternama.


- Voda iz izvora Nimfej na pulskoj Karolini racionalno se koristi dugi niz godina, te da ona nema utjecaja na vodoopskrbni sustav zbog čega imamo mogućnost nesmetanog pružanja naših redovitih usluga, a što ćemo nastaviti i u narednim ljetnim mjesecima. Za zalijevanje i čišćenje do daljnjeg će se koristiti voda iz tog izvora, čime želimo dodatno rasteretiti vodoopskrbni sustav - zaključuje Robi Fuart, direktor tvrtke Pula Herculanea.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

EUROPA 27

SLAVEN KLIČEK