Hrvatski radio

Radio Pula

Uvodi se građanski odgoj u deset istarskih škola

20.02.2018.

14:36

Autor: Jasminka Kalčić

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Foto: - / -

Nakon što su riječke osnovne škole još prošle godine kao izvannastavnu aktivnost uvele građanski odgoj, on od iduće školske godine dolazi i u deset istarskih škola. Sporazum o suradnji dviju županija potpisan je u Pazinu.

Žminjska osnovna škola jedna je od deset istarskih škola u kojima će se, od jeseni, kao izvannastavna aktivnost nuditi i građanski odgoj i obrazovanje. Educirani učitelji, koje će građanskome odgoju, podučiti predstavnici nevladinih udruga, mališanima će govoriti o, među ostalime, ljudskim pravima, političkoj pismenosti, volontiranju.

Riječani su nakon eksperimentalnog uvođenja u prvih 6 škola, građanski odgoj uveli u sve škole. Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel ističe kako su rezultati u njihovim školama izvrsni, djeca su zadovoljna, roditelji, nastavnici koji rade s djecom.

Istrani su pak dosad kao eksperimentalni program imali zavičajnu nastavu. Sad prihvaćaju i građanski odgoj.
Istarski župan Valter Flego ističe kako će građanski odgoj u školama zaživjeti po principu dobrovoljnosti i to u 10 škola koje su iskazale interes. Do jeseni će se provoditi edukacija nastavnika koji će biti dobro obučeni za prijenos tog znanja na djecu, kaže Flego.

Građanski odgoj tako, kažu predstavnici dviju županija, na mala vrata ulazi u obrazovni sustav zemlje. Zasad još nije sastavni dio kurikuluma te se predaje kao izvannastavna aktivnost u 5. razredima osnovnih škola.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.