Hrvatski radio

Radio Pula

17:58 / 08.03.2015.

Autor: Dorina Tikvicki

Uz Međunarodni dan žena - Vesna Plavšić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svake godine na Međunarodni se dan žena 8. 0žujka prisjećamo velikih prosvjeda američkih žena održanih 1909-e u sklopu borbe za opće pravo glasa. Gdje smo danas što se ravnopravnosti tiče, pokušale su na skupu u Zagrebu pokazati aktivistice za ženska prava. Poslale su poruku kako borba žena za ljudsku i ekonomsku emancipaciju još traje. Rekle su "NE" mjerama štednje jer kad se država odluči na rezanje, najprije reže socijali, a upravo su žene najčešće korisnice socijalne pomoći.

Žene su također socijalno osjetljive, pa nije čudo da su upravo one većinom zaposlene u teškim zanimanjima, poput onih koja se bave bolesnima, starima, nemoćnima. Zdravstvenom njegom u kući u Hrvatskoj se bavi više od 2 tisuće žena. Među njima su i poduzetnice koje u svojim ustanovama zapošljavaju druge. Takav je primjer viša medicinska sestra Vesna Plavšić koja u svojoj Ustanovi za zdravstvenu njegu u kući zapošljava 43 djelatnika, od kojih je su 40 žene.  

Jesu li žene i dalje potplaćene i nedovoljno cijenjene bez obzira na težinu posla kojim se bave? 

Poslušajte kako je u razgovoru s Dorinom Tikvicki na to i druga pitanja odgovorila Vesna Plavšić. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.