Hrvatski radio

Radio Pula

Uzgoj lavande u Istri

29.07.2015.

18:09

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Istri je registrirano 60-ak uzgajivača lavande, no broj onih koji se još uvijek bave tom proizvodnjom znatno je manji.

Prije desetak godina uzgoj lavande poticali su i županija i privatni otkupljivači, a taj se posao predstavljao kao perspektivan i unosan, jer uz eterično ulje i sušeni cvijet, lavanda ima široku primjenu u kozmetici, farmaciji, a u posljednje vrijeme i u gastronomiji.

Sve to međutim nije bilo dovoljno da ta proizvodnja ostvari ambicije onih koju su se na nju odlučili. Cijena ulja od 500 kuna na veliko je preniska, kaže Aleksandra Pekica iz mjesta Pekici, koja lavandu uzgaja na tri hektara. Uz nisku cijenu, dodaje Pekica, problem su i nedostane količine.

Dodatna poteškoća u plasmanu ulja je i snažna konkurencija uzgajivača lavande iz kontinentalnog dijela zemlje, posebice Slavonije. Rješenje bi moglo biti u ujedinjavanju istarskih uzgajivača lavande. Takvih pokušaja je bilo, čak je registrirana i udruga koja je, međutim, ostala samo mrtvo slovo na papiru. Nemotivirani za udruživanje, istarski se proizvođači tako na tržištu snalaze svatko na svoj način, manje ili više uspješno.

Više poslušajte u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.